Na bijna twee weken praten nog geen akkoord over kabinetsposten

10 June 2024, 20:17 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De formerende partijen hebben bijna twee weken nadat Dick Schoof als kandidaat-premier is gepresenteerd nog geen overeenkomst over de verdeling van de resterende kabinetsposten. Maandag na afloop van de gesprekken hierover wilden partijleiders en de aankomend minister-president daar niets over zeggen. Meerdere Haagse bronnen zeggen dat de ministersposten al zijn verdeeld en dat de gesprekken nu gaan over de staatssecretariaten.

Het is ongebruikelijk dat het weken duurt om de kabinetsposten te verdelen. Betrokkenen zeggen dat het proces stroperig verloopt, maar zien niet gebeuren dat de formatie hierop klapt.

Nadat is bepaald welke partij welke vacature mag vervullen, kunnen zij potentiële ministers en staatssecretarissen voor gaan dragen. Die zullen vervolgens worden doorgelicht door de AIVD. Partijen hebben vooraf al contact gelegd met kandidaten die zij op het oog hebben. Coalitiebronnen hopen dat het kabinet voor 27 juni is geïnstalleerd. Op die dag is namelijk een Europese top. Dat zou een goede gelegenheid zijn voor de pas aangestelde premier Dick Schoof om zich voor te stellen aan zijn collega-regeringsleiders.

Voor die tijd zullen de hoorzittingen van nieuwe kabinetsleden plaats moeten vinden. Alle ministers en staatssecretarissen behalve de premier zullen dan twee tot drie uur worden ondervraagd door de Tweede Kamer.

 


Door: ANP