Door snelwegen en aandeelhoudersvergaderingen te verstoren, rinkelt de kassa bij Extinction Rebellion. In de eerste vijf maanden van dit jaar ontving de club al anderhalf keer zoveel donaties als heel vorig jaar, meldt het FD. Hoe zit het precies met de financiën van Nederlands' snelst groeiende klimaatorganisatie?
"Ik pak het boekhoudsysteem er bij. We zitten nu op €415.114 aan donaties van particulieren", zegt Harry Willemse (65), penningmeester bij Extinction Rebellion (XR). Om te vervolgen: 'en 28 eurocent.' Je bent penningmeester of je bent het niet.
In het dagelijks leven is Willemse business consultant. Sinds 2020 is hij op vrijwillige basis anderhalf uur per dag bezig met de financiën van de Nederlandse tak van de klimaatbeweging. Samen met vijf anderen vormt hij het bestuur van de Stichting Vrienden van XR. Dat is de bij de Kamer van Koophandel ingeschreven entiteit, die de organisatie voorziet van geld. De stichting heeft de Anbi-status, die instellingen van algemeen belang krijgen en fiscale voordelen biedt voor donateurs.
Door het vastplakken aan talkshowtafels, inbreken op aandeelhoudersvergaderingen en blokkeren van snelwegen groeit de populariteit van de klimaatclub. Ook financieel gaat het ze voor de wind. De mediagenieke acties blijken een ware melkkoe. De laatste blokkade van de A12 in Den Haag eind mei leverde in één klap 36.000 euro op. De eerste vijf maanden van dit jaar is bijna 600.000 euro aan geld binnengekomen, zegt Willemse. Vorig jaar ontving XR over het hele jaar 400.000 euro.
Door: ANP