Nederlandse scouts blijven op Wereldjamboree Korea, wel warm

5 August 2023, 10:50 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De Nederlandse scouts die op de Wereldjamboree in Zuid-Korea zijn, hebben het naar hun zin en zullen blijven, maar het is wel "warm", zo laat hun woordvoerder weten. Eerder deze week werden al meerdere Nederlandse scouts behandeld in een noodhospitaal omdat de temperatuur opliep tot 38 graden. De woordvoerder meldt dat het programma wordt aangepast op de hitte.

Zo kan er in de middag een siësta worden gehouden. In Saemangeum, de plek in Zuid-Korea waar de Wereldjamboree wordt georganiseerd, zijn tweeduizend Nederlanders. Het gaat hier om scouts van veertien tot zeventien jaar oud en volwassen vrijwilligers. Tot 12 augustus zijn er 43.000 scouts uit bijna 160 landen. De scouts doen bijvoorbeeld hikes en stormbanen.

Zuid-Koreaanse media berichten dat zaterdag wordt besproken hoe het verder moet met het enorme evenement. Dat kreeg te maken met een uittocht van grote groepen scouts. De Britten maakten eerder al bekend naar hotels in hoofdstad Seoul te vertrekken. Later kwam naar buiten dat scouts uit de Verenigde Staten voorlopig naar een nabijgelegen Amerikaanse legerbasis gaan.

De woordvoerder van de Nederlandse delegatie zegt dat zij zullen blijven. Op de website van de Scouting Nederland stond eerder deze week al dat "Het Nederlands Contingent continu de stand van zaken monitort en blijft bijsturen waar nodig".

De Zuid-Koreaanse regering mengt zich ook in de discussie over de Wereldjamboree. President Yoon Suk-yeol heeft opdracht gegeven een toeristisch programma op te zetten waar alle scouts aan mogen meedoen. Zij moeten zo de gelegenheid krijgen om meer te leren over de Zuid-Koreaanse cultuur, geschiedenis en natuur.

Zuid-Korea zag zich eerder al genoodzaakt om bijna 7 miljard won (circa 5 miljoen euro) uit te trekken om de organisatie te ondersteunen tijdens de hittegolf. De autoriteiten stuurden voertuigen met airconditioning naar de jamboree zodat scouts kunnen afkoelen. Premier Han Duck-soo haastte zich naar het scoutingterrein om duidelijk te maken dat de veiligheid van scouts voor de regering de hoogste prioriteit heeft.

De problemen van het grootschalige evenement gaan verder dan de hitte. Zuid-Koreaanse media schrijven dat de organisatoren onder vuur liggen vanwege vermeende gebrekkige voorbereidingen. The Korea Times schrijft dat politici willen voorkomen dat de reputatie van hun land schade oploopt door de internationale onvrede over het verloop van de Wereldjamboree.

 


Door: ANP