Online fraude: Wat je moet weten om veilig te blijven

1 March 2023, 17:50 uur
Landelijk
mainImage

Fraude is een altijd aanwezige dreiging, maar online fraude neemt nog het meest toe. Elke dag bedenken oplichters nieuwe manieren om onschuldige mensen hun geld en gevoelige informatie afhandig te maken. Ze azen op onwetende slachtoffers, omdat die kwetsbaarder zijn online. Fraude herkennen is nodig om je ertegen kunnen beschermen. Om je te helpen de oplichters een stap voor te blijven, is hier een gids om jezelf en je gezin online te beschermen. 

Oplichting via dating apps 
Het succespercentage van oplichting via dating apps is alarmerend hoog, omdat oplichters emotionele manipulatietactieken gebruiken die zelfs voor ervaren daters moeilijk te herkennen zijn. Er zijn signalen waar je op moet letten om oplichters te herkennen. In de ExpressVPN gids over online datingfraude staan meer tips om jezelf te beschermen. 

Klopt het verhaal dat de oplichter je steeds vertelt? 
1.     De persoon vraagt om geld, geschenken of persoonlijke informatie voordat jullie elkaar persoonlijk hebben ontmoet.
2.     De persoon weigert met je te videochatten of een andere vorm van bewijs te leveren dat ze zijn wie ze zeggen dat ze zijn.
3.     Ze lijken overdreven enthousiast om met je af te spreken of de relatie te snel vooruit te helpen.
4.     Ze praten over hun "financiële problemen" of vragen meerdere keren om leningen gedurende jullie correspondentie.

Als één van de bovenstaande zaken van toepassing is, kan het verstandig zijn om de communicatie te verbreken en hen zo nodig aan te geven bij de juiste autoriteiten.

Als je de documentaire over de Tinder Swindler op Netflix hebt gezien, dan weet je dat het oppassen geblazen is. Online datingscams bestaan echter al sinds de begindagen van internet dating. 

Fraude via sociale media
In de Verenigde Staten worden acht finance influencers (finfluencers) verdacht van fraude zo rapporteerde de NOS. Ze zouden de aandelenmarkt hebben gemanipuleerd via sociale mediakanalen. Privé en zakelijke social media-accounts worden ook regelmatig gehackt met als doel nietsvermoedende klanten van ondernemers op te lichten.
Fraudeurs plaatsen soms kwaadaardige links op je accounts die gebruikers rechtstreeks naar phishing-websites leiden waar ze om gevoelige informatie gevraagd worden, zoals logins, wachtwoorden en creditcardnummers.
Om je tegen dit soort oplichting te beschermen, moet je ervoor zorgen dat al je accounts sterke wachtwoorden hebben met cijfers, symbolen en zowel kleine als hoofdletters. Deel nooit inloggegevens met iemand en controleer URL's altijd dubbel voordat je op verdachte links klikt. 

Phishing en fraude met online bankieren
Fraude met phishing en online bankieren gebeurt overal omdat cybercriminelen allerlei trucs inzetten om toegang te krijgen tot gevoelige informatie zoals creditcardnummers, gebruikersnamen en wachtwoorden, door zich voor te doen als iemand anders (bijvoorbeeld een e-mailadres dat doet alsof het van je bank is).

Zorg ervoor dat je altijd nagaat of dit echt een bankmedewerker is:
●      reageer via veilige methoden bel zelf de bank op;
●      controleer de identiteit van afzenders door e-mailadressen zorgvuldig te controleren;
●      klik nooit op links in verdachte e-mails;
●      gebruik waar mogelijk twee-factor authenticatie;
●      verander wachtwoorden vaak;
●      stel antivirussoftware in en houd alle apps bijgewerkt zodat ze de laatste beveiliging bevatten die kwetsbaarheden verhelpen die hackers anders zouden kunnen uitbuiten