mainImage

Populaire obesitaspil gaat mogelijk naar 'verkeerde' patiënten

26 november 2022, 09:51 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Sinds dit voorjaar is er een stormloop op het obesitasmedicijn Saxenda, dat sinds kort wordt gedekt in de basisverzekering. Mogelijk is de afvalpil aan de verkeerde patiënten voorgeschreven. Zorginstituut Nederland was voor de invoering al gewaarschuwd, schrijft het AD.

Vanaf 1 april zit Saxenda, een middel dat het hongergevoel vermindert, in het basispakket van de zorgverzekering. Patiënten met een bmi van 40 of hoger óf met een bmi vanaf 35 en onderliggende ziekte zoals hart- en vaatziekten of artrose komen voor vergoeding in aanmerking.

Bij de toelating zei het Zorginstituut Nederland dat Saxenda ‘voor een kleine groep patiënten’ beschikbaar zou komen. In de berekeningen ging het uit van 250 gebruikers in het eerste jaar, oplopend tot 657 in het derde jaar.

Maar die ramingen blijken niet uit te komen. Alleen al zorgverzekeraar Zilveren Kruis zegt Saxenda voor zo’n 3500 patiënten te vergoeden. CZ stelt dat ze de voorspelde patiëntenaantallen in haar eentje al haalt met 259 declaraties. En ook bij VGZ ligt het aantal Saxenda-gebruikers ‘enkele malen hoger’ dan op basis van de berekeningen verwacht.


Door: ANP | Foto: Pixabay