Progressieve Overload in Fitness: zo optimaliseer je jouw trainingen

10 July 2024, 19:55 uur
Landelijk
mainImage
PR

Ontdek hoe je met progressieve overload je spiergroei stimuleert. Leer waarom het bijhouden van een logboek cruciaal is, maar ook hoe je de kwaliteit van je reps kunt verbeteren voor echte vooruitgang. Lees meer!

Zo optimaliseer je jouw trainingen
Fitness draait volledig om voortdurende verbetering. Maar wat als die vooruitgang niet alleen wordt gemeten in kilo's en herhalingen? Het concept van progressieve overload gaat verder dan alleen maar meer gewicht tillen of meer herhalingen doen. Het draait om het slim opbouwen van je trainingen over tijd, zodat je spieren continu worden uitgedaagd en gestimuleerd om te groeien. Wil je je training naar een hoger niveau brengen? Sustanon 250 kan bijdragen aan een sterke spiergroei. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je progressieve overload effectief kunt implementeren, waarom een logboek hierbij essentieel is, en hoe je ervoor kunt zorgen dat elke herhaling telt voor maximale resultaten.
 
Progressive overload:
Je spieren gaan niet groeien wanneer je netjes naar de gym gaat maar elke training hetzelfde gewicht en reps pakt. Hiervoor streven we naar progressieve overload, wat inhoudt dat je geleidelijk meer inspanning levert om spiergroei te bevorderen.
Om dit bij te houden kun je ervoor kiezen om een logboek bij te houden, helaas wordt deze in de praktijk op de verkeerde manier gebruikt. Het is namelijk niet realistisch om elke training enorme stappen te zetten.
 
Een logboek laat namelijk je progressie in load en reps zien maar houdt geen rekening met hoe je een oefening uitvoert. 20 kilo x 12 reps in vergelijking met de 20 kilo x 11 reps van vorige week ziet er in je logboek uit als progressie, maar waren deze technisch net zo goed uitgevoerd met het juiste tempo en pauzes waar nodig?
 
Je wilt altijd streven naar meer doen, maar wel op de juiste manier! Let er daarom op dat elke herhaling van dezelfde hoge kwaliteit is, aangezien dit uiteindelijk meer resultaat oplevert dan alleen maar streven naar verbetering van je logboek.
 
20 kilo x 11 reps waarvan de laatste paar reps te snel waren naar 20 x 11 reps met het juiste tempo is ook een vorm van overload die je in je logboek niet terug ziet. Maak dus ook aantekeningen in je logboek en film je sets om de kwaliteit hiervan te waarborgen.
 
Logboeken zijn dus een super tool en voor iedereen wel aan te raden om dit te gebruiken. Zorg alleen wel dat je logboek met je werkt in plaats van tegen je zodat je de meeste progressie maakt!
 
Conclusie:
Een effectief trainingsprogramma draait niet alleen om het streven naar meer, maar ook om het streven naar beter. Met progressieve overload en een goed bijgehouden logboek leg je een solide basis voor duurzame spiergroei en krachttoename. Het gaat niet alleen om het verbeteren van je logboek cijfers, maar vooral om het verbeteren van de kwaliteit van elke herhaling. Door je te focussen op techniek, tempo en consistentie zul je uiteindelijk meer progressie zien dan ooit tevoren. Dus, omarm de kracht van progressieve overload en maak van je logboek een waardevolle partner in je fitness reis naar succes.