'Sintspits' verwacht en aangepaste openingstijden op pakjesavond

5 December 2023, 12:38 uur
Landelijk
mainImage

De viering van pakjesavond zal dinsdagavond leiden tot een vroege avondspits ofwel 'sintspits', verwachten de ANWB en Rijkswaterstaat. De verkeersinformatiedienst van de ANWB denkt dat de eerste files al rond 14.30 uur ontstaan, door wat de dienst het sinterklaasavondeffect noemt. Verschillende gemeenten en openbare plekken passen de openingstijden aan en ook sportverenigingen houden rekening met pakjesavond.

"Veel mensen gaan deze dag wat eerder naar huis, winkeliers sluiten vroeger hun deuren en zakelijke afspraken worden opgeschort om op tijd thuis te zijn voor het heerlijk avondje", aldus de ANWB. Rond 16.30 uur is het naar verwachting het drukst op de weg. Dat is een uur eerder dan tijdens een reguliere dinsdagavondspits.

De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten dat het weer dinsdagmiddag en -avond extra vertraging veroorzaakt. Er is lichte regen of motregen voorspeld en in het noorden en noordoosten van het land kan ook sneeuw vallen. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor de Waddeneilanden, Friesland, Groningen en Drenthe. In die provincies kan het tot woensdagochtend plaatselijk glad zijn.

Verschillende gemeenten sluiten de deuren op 5 december eerder dan normaal. Zo sluiten de publieksbalies in het Zuid-Hollandse Rijswijk om 16.00 uur, net als in de gemeenten Heusden en Kaag en Braassem. De gemeente Zaltbommel sluit een half uurtje later en in Pijnacker-Nootdorp vervalt de avondopenstelling op pakjesavond.

Ook het Mauritshuis in Den Haag gaat een uur eerder dicht dan normaal. De BelastingTelefoon van de Belastingdienst is tot 17.00 uur bereikbaar in plaats van 20.00 uur. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is wel "gewoon open tot 20.00 uur", zo laat een medewerker weten.

Sommige (sport)verenigingen passen de tijden ook aan om pakjesavond. Bij DAW Schaijk gaan de voetbaltrainingen bij de jeugd niet door omdat Sint vindt "dat die avond uitgepakt moet worden in plaats van dik ingepakt op een trainingsveld te staan!!".

 


Door: ANP