SP, SGP en CDA slaan 'poppenkast' hoorzittingen ministers over

12 June 2024, 18:58 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De oppositiepartijen SP, SGP en CDA doen niet mee met de hoorzittingen van nieuwe ministers en staatssecretarissen. Een woordvoerder van de socialisten noemt het een "poppenkast". "Er is al genoeg spektakelpolitiek in Den Haag", zegt CDA-leider Henri Bontenbal op het sociale medium X. Daarmee krijgt een nieuw parlementair gebruik een rommelige start. Oppositiepartijen als GroenLinks-PvdA, D66 en DENK vinden de hoorzittingen juist een welkome toevoeging.

Chris Stoffer (SGP) noemt de hoorzittingen "iets vaags wat het midden houdt tussen een sollicitatie of kennismakingsgesprek". In een tweet noemt hij het een betere volgorde om de daden van de nieuwe bewindslieden af te wachten en ze vervolgens verantwoording af te laten leggen in een Kamerdebat.

"We mogen ervan uitgaan dat kandidaten goed gescreend zijn vooraf", zegt Jimmy Dijk van de SP. "Dan zijn het veredelde kennismakingen, over de inhoud van het beleid gaat het (nog) niet."

Deze formatie moeten bewindslieden voor het eerst op bezoek bij de Tweede Kamer voordat ze worden geïnstalleerd. Alle ministers en staatssecretarissen, behalve premier Dick Schoof, zullen twee tot drie uur worden ondervraagd.

Kati Piri (GroenLinks-PvdA) zegt dat er geen enkele andere mogelijkheid is om het als Kamer over de vraag te hebben of een bewindspersoon geschikt is voor de aangewezen post. Bij debatten kan dat niet echt, vindt de parlementariër, omdat die gaan over een specifiek onderwerp zoals een wet. Dat sommige oppositiepartijen niet meedoen vindt ze "jammer".

Vooral SP en CDA had Piri er "graag bijgehad", omdat die ideologisch dichter bij haar partij staan dan de SGP. Partijen mogen in de hoorzittingen maar één vraag stellen aan de betreffende bewindspersoon en niet doorvragen. Daarom hebben fracties elkaar al snel nodig als ze het een minister of staatssecretaris moeilijk willen maken.

"Wij hebben best wel wat vragen over al die bewindspersonen", zegt een woordvoerder van D66. Hij heeft het dan bijvoorbeeld over Gidi Markuszower, wiens naam in media wordt genoemd als minister van Asiel en Migratie en die eerder is gearresteerd voor verboden wapenbezit. De middenpartij vindt het evenwel "niet per se een nadeel" dat andere partijen de hoorzitting boycotten. Mogelijk betekent dat meer spreektijd voor de deelnemende fracties.

DENK-leider Stephan van Baarle vindt het eveneens goed dat kabinetsleden door de Kamer worden doorgelicht voordat ze beëdigd worden. Hij velt geen oordeel over de keuze van SP, SGP en CDA. "Moeten ze lekker zelf weten."
 

 


Door: ANP