Uitspraak in zaak over moord Peter R. de Vries

12 June 2024, 08:35 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De rechtbank Amsterdam doet woensdag uitspraak in de zaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij werd bijna drie jaar geleden midden in Amsterdam op straat neergeschoten en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. De rechtbank wil dat alle negen verdachten bij de uitspraak in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp aanwezig zijn.

Tegen drie verdachten is in deze strafzaak een levenslange gevangenisstraf geëist. Het gaat om de vermeende schutter Delano G., chauffeur Kamil E. en 'moordmakelaar' Krystian M.

De zes andere verdachten hoorden straffen eisen van 3 tot 21 jaar. Zij zouden de moord op De Vries hebben voorbereid of direct na de aanslag de zwaargewonde misdaadverslaggever hebben gefilmd en de beelden hebben verspreid via sociale media. De Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam na een optreden in RTL Boulevard.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de rechtbank al in 2022 uitspraak zou doen tegen de vermeende schutter en chauffeur. Tegen de twee was destijds ook een levenslange gevangenisstraf geëist. Maar delen van de strafzaak moesten opnieuw nadat het Openbaar Ministerie een nieuwe getuige had gepresenteerd. Volgens deze getuige, aangeduid met het nummer 5089 of Eddy, heeft Krystian M. de moord geregeld in opdracht van een Marokkaanse man die hij 'oom' noemde.

Volgens het OM is deze 'oom' Ridouan Taghi. Hij heeft deze beschuldiging eerder al ontkend en is geen verdachte in deze zaak, maar wel in het grote liquidatieproces Marengo. Daarin is hij eerder dit jaar veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Justitie is ervan overtuigd dat De Vries is vermoord omdat hij vertrouwenspersoon was van de kroongetuige in het Marengo-proces. Eerder zijn al de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. vermoord.
 

 


Door: ANP