Van der Staaij: ethische zaken vergroten afstand SGP en kabinet

14 May 2022, 14:10 uur
Landelijk
mainImage
Digitaal Dagblad
Kees van der Staaij.

Progressieve medisch-ethische voorstellen, zoals het plan om de bedenktijd bij abortus te schrappen, vergroten de afstand tussen de SGP en het kabinet, zei partijleider Kees van der Staaij op het SGP-congres in Nieuwegein. Hij houdt Rutte-IV ook "voluit medeverantwoordelijk" voor soortgelijke voorstellen die uit de Tweede Kamer komen, omdat het kabinet ze in de eindfase moet ondertekenen.

De streng christelijke SGP is vaak juist een belangrijke steunpilaar voor het kabinet, dat bovendien geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Maar zijn partij zal "alle voorstellen van het kabinet oprecht op hun eigen merites beoordelen", belooft Van der Staaij.

"De wittebroodsweken van het begin dit jaar aangetreden kabinet Rutte-IV vervullen ons op medisch-ethisch gebied met grote zorg", zei de SGP-leider tegen zijn partijgenoten op het congres. Maar er zijn "niet alleen donkere wolken zichtbaar": volgens Van der Staaij heeft de anti-abortusbeweging de wind in de zeilen in andere landen. "Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu."

Hij hoopt achteraf te kunnen zeggen "dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken". Van der Staaij keert zich sowieso tegen "de steeds verdergaande drang om alles vanuit Den Haag aan te sturen". Steeds vaker wordt iets een crisis genoemd, zegt de SGP-voorman, waarna de centrale overheid de macht naar zich toetrekt en "steeds drastischer maatregelen" neemt.

Die trend vraagt om een "kritisch tegengeluid", aldus Van der Staaij.


Door: ANP