Het kabinet vindt het "niet gewenst" om deelnemers aan een pensioenfonds directe inspraak te geven bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat schrijft NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in reactie op een voorstel daartoe van onder anderen zijn partijgenoot Agnes Joseph.
Van Hijum deelt naar eigen zeggen wel de intentie van Joseph en haar mede-indieners Henk Vermeer (BBB) en Edgar Mulder (PVV) "om deelnemers actiever en beter te betrekken bij hun pensioen". Maar het individuele bezwaarrecht dat zij voorstellen, leidt volgens de bewindsman tot "vertraging, juridische problemen en hogere kosten". Dat geldt ook voor het referendum dat zij aanvankelijk hadden voorgesteld.
De minister constateert dat er "spanning opgesloten zit" in het pensioenstelsel, en zegt daarmee te hebben "geworsteld". Mensen betalen premie en verwachten soms directe zeggenschap over hun geld. "Ik begrijp heel goed dat mensen dit gevoel hebben." Aan de andere kant is het uitgangspunt dat de pensioenen collectief zijn en risico's gedeeld worden.
Stapsgewijs invoeren
Uiteindelijk vindt Van Hijum dat de "veronderstelde voordelen" van het voorstel van zijn partijgenoot niet opwegen tegen de nadelen voor uitvoerders en deelnemers. Vanuit de pensioensector kwam veel kritiek op het plan van Joseph. Ook de Raad van State, de belangrijkste raadgever van kabinet en parlement op het gebied van wetgeving, maakte het in een advies met de grond gelijk.
Zowel de Eerste als de Tweede Kamer heeft veel eerder al ingestemd met het nieuwe pensioenstelsel, dat de komende jaren stapsgewijs wordt ingevoerd. Over de vormgeving ervan was jarenlang onderhandeld tussen werkgevers, vakbonden en overheid.
Door: ANP