Veel oude woningen in Den Haag voldoen niet aan moderne elektra-eisen

15 July 2025, 21:31 uur
Landelijk
mainImage
Google Maps

De statige herenhuizen, sfeervolle portiekwoningen en jaren ’30-panden geven Den Haag haar karakteristieke uitstraling. Maar achter die charmante gevels schuilt vaak een verouderd elektriciteitsnet dat niet meer aansluit op de eisen van deze tijd. Volgens verschillende Haagse elektriciens leidt dit steeds vaker tot onveilige situaties én onverwachte kosten bij renovaties of verbouwingen.

Toen vs. nu: elektriciteit in verandering
De elektrische installaties in veel Haagse woningen stammen uit een tijd waarin het stroomverbruik beperkt was tot een paar lampen, een koelkast en misschien een televisie. “De gemiddelde woning uit de jaren '30 is simpelweg niet ontworpen voor de hoeveelheid apparaten die we tegenwoordig gebruiken,” zegt een installateur uit de regio. “Inductiekookplaten, warmtepompen, laadpalen, wasdrogers – het vraagt allemaal veel meer van een installatie dan vroeger.”
Volgens experts zijn groepenkasten met slechts twee of drie groepen nog altijd geen uitzondering in oudere huizen. Dat terwijl een moderne woning vaak zes tot tien groepen nodig heeft voor een veilige verdeling van het stroomverbruik.

Gevaar van kortsluiting en overbelasting
Een directe consequentie van verouderde installaties is het verhoogde risico op storingen, kortsluiting of zelfs brand. Vooral bij doe-het-zelf aanpassingen zonder kennis van zaken kan het misgaan. “We zien vaak dat mensen zelf extra stopcontacten plaatsen of apparaten aansluiten zonder de installatie hierop aan te passen,” aldus een elektricien uit Den Haag. “Dat kan levensgevaarlijk zijn.”
De brandweer wijst er al jaren op dat elektrische mankementen tot de belangrijkste oorzaken van woningbranden behoren. In sommige gevallen zijn de gebruikte kabels dusdanig verouderd dat de isolatie is aangetast, met alle risico’s van dien.

Woningeigenaren vaak niet op de hoogte
Veel bewoners zijn zich niet bewust van de staat van hun elektrische installatie. Dat blijkt ook uit gesprekken met Haagse makelaars. “Bij bezichtigingen vragen kopers vooral naar dubbel glas en energielabels, maar elektra blijft vaak onderbelicht,” aldus een verkoopmakelaar in Bezuidenhout. Pas bij een verbouwing of overstap naar elektrisch koken, komt het probleem aan het licht – vaak met onverwachte kosten tot gevolg.

Elektrakeuring of aanpassing
Een elektrakeuring kan uitkomst bieden voor wie twijfelt over de veiligheid van zijn woning. Hierbij wordt de groepenkast, bekabeling en aarding gecontroleerd op gebreken en eventuele risico’s. In sommige gevallen volstaat een aanpassing of uitbreiding van de groepenkast; in andere gevallen is volledig vervangen van de meterkast noodzakelijk.
Voor woningeigenaren in Den Haag die hun woning willen verduurzamen of moderniseren, is het raadzaam om ook de elektriciteit hierin mee te nemen. Niet alleen voor comfort en gebruiksgemak, maar vooral voor de veiligheid.