Zoetermeers Dagblad | Verbazing! Rijkeluiszoontjes ontsnappen aan Spaanse justitie
mainImage

Verbazing! Rijkeluiszoontjes ontsnappen aan Spaanse justitie

27 juli 2021, 17:58 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Veel Nederlanders verbazen zich er over dat de Gooise vriendengroep niet uitgeleverd wordt aan de Spaanse justitie. De Spaanse justitie heeft Nederland namelijk verzocht het onderzoek naar de fatale mishandeling op Mallorca eerder deze maand over te nemen. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland, dat zelf ook al onderzoek doet naar de dodelijke vechtpartij op het strand van Palma de Mallorca, gaat dat onderzoek uitvoeren, laat het OM in een verklaring weten. Ook de berechting zal in Nederland plaatsvinden.

''Eerlijk gezegd ontbreekt hier de logica. Hals overkop vertrekken na zo'n gebeurtenis. Dat roept al vraagtekens op. Ook de gewijzigde houding van het OM'', aldus Pieter van Vollenhoven op Twitter. De prins is niet de enige die zich hierover verbaast.

In de vroege ochtend van 14 juli gingen dertien Nederlandse jongeren voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groepje van vijf dat ze aanvielen raakte gewond. Een van de vijf slachtoffers, een 27-jarige man uit Waddinxveen, werd tegen het hoofd geschopt. Hij overleed vorige week zondag in een ziekenhuis in Palma als gevolg van het hersenletsel dat hij had opgelopen.

Twaalf van de dertien verdachten bleken kort na de knokpartij terug naar Nederland te zijn gevlogen. Een van de jongens was achtergebleven om de sleutels van het appartement in te leveren. Hij werd opgepakt op het vliegveld en verhoord door de Spaanse politie, maar later weer vrijgelaten. Op videobeelden zou te zien zijn dat hij geen grote rol speelde bij de mishandeling.

Volgens Spaanse media zijn er acht verdachten geïdentificeerd door de lokale politie. Het zou gaan om jongens tussen de 18 en 20 jaar uit Hilversum en Bussum, maar het OM wil daar geen uitspraken over doen en stelt dat er in Nederland nog geen verdachten zijn aangemerkt. "We moeten eerst het dossier vertalen, dat duurt nog even, maar ondertussen is de recherche wel beelden aan het bekijken", laat een woordvoerster weten. "We moeten eerst nog het hele onderzoek gaan doen."


Foto: ANP