Waarom daalt Bitcoin nadat onlangs de hoogste waarde ooit is bereikt?

15 May 2024, 11:33 uur
Landelijk
mainImage
PR

Halverwege maart bereikte Bitcoin, de bekendste cryptocurreny, een recordhoogte van net geen €70.000. De hele maand ging de prijs op en neer maar momenteel heeft de munt echter een aanzienlijke daling ondergaan. De waarde ligt onder de €60.000 per stuk, nog steeds een sterke toename in vergelijking met de prijs van €40.000 begin dit jaar.

Voor mensen die niet veel weten over de cryptosector, kan dit misschien vreemd en onrustwekkend overkomen. Maar volatiliteit is een inherent kenmerk van cryptocurrency. Vrijwel alle cryptomunten kunnen van de ene dag op de andere sterk in waarde dalen of stijgen, soms met tientallen percentages. Dit is met de uitzondering van stablecoins die gelinkt zijn aan de waarde van fiatgeld.

Bitcoin mag dan wel de eerste, grootste, bekendste en duurste cryptomunt zijn, maar ook Koning BTC is niet immuun voor deze marktvolatiliteit. Als je in de cryptomarkt belegt, moet je dan ook rekening houden met het absolute feit dat je met sterke prijsschommelingen van een crypto te maken zult krijgen.
Zelfs als je dit in gedachten neemt en volledig begrijpt, dan kan beleggen in crypto nog steeds een wilde rit zijn. Het is voor beginners en amateurbeleggers een beter idee om niet al te vaak naar de cryptokoersen te kijken, maar gewoon op de lange termijn in te zetten. Denk in jaren in plaats van dagen of weken.
Waarom de waarde van Bitcoin daalde nadat de munt onlangs de hoogste waarde ooit heeft bereikt, heeft nog een aantal specifieke redenen, naast de algemene en verwachte volatiliteit van de cryptomarkt.

Om de zoveel tijd (4-5 jaar) gaat Bitcoin naar een halvering toe: het aantal Bitcoins die kunnen worden verdiend door het te “mijnen” wordt gehalveerd.

Deze “Bitcoin halving” is ingebouwd in de technologie op de blockchain en heeft als doel om de instroom van nieuwe bitcoins te vertragen. Dit systeem zorgt ervoor dat inflatie binnen het Bitcoin-ecosysteem wordt verminderd.
Een gevolg van deze halvering is wel dat de prijs van Bitcoin historisch gezien rond deze periode altijd enorm toeneemt. Samen met Bitcoin zorgt dit tevens vaak voor een bullish sentiment in de hele cryptomarkt, waarbij ook andere coins hard stijgen. Vandaar dat veel mensen zich afvragen welke altcoin gaat exploderen rondom deze halvings.

De volgende halvering kan zo opduiken en net als bij vorige halveringen zien we momenteel een “pre halving” terugval. Tijdens de cyclus in 2020 daalde de prijs met 20% net voor de halving en het lijkt erop dat we nu een vergelijkbaar scenario hebben. Na een nieuw record is de waarde van Bitcoin ingezakt.

Daarnaast is er ook een soort vicieuze cirkel aan het werk. Wegens de plotselinge en scherpe (maar verwachte en normale) daling in de prijs van Bitcoin gaan sommige beleggers over tot liquidatie: ze verkopen hun Bitcoins. Wanneer dit gebeurt zonder een even grote aankoopdruk om deze verkoop te compenseren, zal de prijs logischerwijze dalen – wat op zijn beurt tot meer liquidaties kan leiden.