Wiersma bespreekt looneis leraren met kabinet, kan niets beloven

25 May 2023, 19:01 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Onderwijsminister Dennis Wiersma belooft de looneis van onderwijsvakbonden en het daaraan verbonden ultimatum te bespreken met het kabinet, maar zegt ook dat hij de verwachtingen hierover wil temperen. De bonden willen 12 procent loonsverhoging in 2023. Maar volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) biedt het Rijk geld voor een plus van hooguit 5 procent.

Het is in de eerste plaats aan de werkgevers en werknemers om te onderhandelen over salarissen met het geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld in de Voorjaarsnota, zegt Wiersma. Hij zit zelf niet om de tafel bij de cao-onderhandelingen. Een meerderheid van de Tweede Kamer zou overigens wel willen dat dit het geval is.

"De oproep die hoor ik, die neem ik natuurlijk ook mee", zegt Wiersma. "Maar het is in de eerste plaats natuurlijk wel aan hen om daar met elkaar daar afspraken over te maken."

De minister deed de uitspraken bij een protestbijeenkomst van leraren van basisscholen en middelbare scholen in Den Haag. Zij willen een beter salaris en hebben de bewindsman handtekeningen overhandigd. Ook kreeg hij een bak soep aangereikt om aan te geven hoe belangrijk het is dat het onderwijs niet in de soep loopt.


Door: ANP