Zuid-Holland kiest woensdag nieuwe commissaris van de Koning

15 May 2024, 11:16 uur
Landelijk
mainImage
Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland maakt woensdag bekend wie de nieuwe commissaris van de Koning wordt. Provinciale Staten vergadert momenteel achter gesloten deuren over de voordracht van de vertrouwenscommissie, die bestaat uit afgevaardigden van de meeste partijen in de Staten. De huidige commissaris Jaap Smit stopt op 1 september.

"De vertrouwenscommissie is eruit", zei de 67-jarige Smit woensdag aan het begin van de Statenvergadering op het provinciehuis in Den Haag. "De voordracht wordt voorgelegd in deze vergadering en dan besluiten de Staten wie na 1 september op deze stoel zit."

De deuren van de zaal gingen vervolgens dicht en de ramen werden geblindeerd. Publiek en pers moesten de Statenzaal verlaten. Voor de ingang van de zaal staat een beveiliger.

De vertrouwenscommissie onder leiding van Sinan Özkaya, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, stelde een profielschets voor de nieuwe CdK op. De vacature werd in februari opengesteld. De vertrouwenscommissie sprak de afgelopen weken met meerdere sollicitanten.

De commissie vertelt de Staten woensdag welke twee kandidaten zij het meest geschikt vindt. De Statenleden beslissen of ze het advies overnemen en in welke volgorde ze de twee kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Alleen de naam van de kandidaat die op 1 staat, wordt woensdag bekendgemaakt.

De minister volgt de aanbeveling van Provinciale Staten meestal op en draagt de kandidaat dan voor benoeming voor aan koning Willem-Alexander. Smit kondigde afgelopen najaar aan dat hij op 1 september 2024 stopt. De CDA'er is sinds 1 januari 2014 de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.
 

 


Door: ANP