Aandacht voor powerful ageing in Zoetermeer

17 May 2022, 10:52 uur
Lokaal
mainImage

Opstaan vanuit een stoel, traplopen, klusjes in en om het huis of soepel van de fiets stappen. Het lijken eenvoudige handelingen, maar dat zijn ze niet altijd als je een dagje ouder wordt. Een training powerful ageing kan dan helpen, of in goed Nederlands: krachtig ouder worden. In de wijk Rokkeveen werken vijf deelnemers, mannen en vrouwen zich nog net niet in het zweet.

Onder leiding van een fysiotherapeute doen ze oefeningen die hen meer kracht moeten geven. Op die manier leren ze makkelijker in en om het huis te bewegen, zonder angst om te vallen. Ondertussen legt de fysiotherapeute een oefening uit. De deelnemers leren bijvoorbeeld wat ze moeten doen als ze plotseling een onverwachte beweging maken.

Evenwicht
"Raak je uit je evenwicht dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk weer in balans bent. We zien vaak dat ouderen meer moeite hebben om te reageren als er iets onverwachts gebeurt. Bijvoorbeeld een stoeptegel die scheefligt of een kind dat plotseling voorbijkomt", legt Roos Pijpers van HRC Powerful Ageing uit.

"Jij en ik reageren op zo’n onverwachte gebeurtenis bijna automatisch; ouderen hebben minder kracht en zijn minder snel in hun reactie. Ook hebben ze daardoor vaak moeite om te starten met een beweging zoals het opstaan uit een stoel of een bank. Dat noemen we de eerste versnelling. Wij proberen met gerichte en wetenschappelijk bewezen oefeningen ervoor te zorgen dat ouderen zich weer zekerder voelen en activiteiten gemakkelijker uit kunnen voeren."

Persoonlijke verhalen
In de trainingszaal staan verspreid een aantal sport hulpmiddelen. De deelnemers lopen een circuit en werken de oefeningen een voor een af. Wethouder Ter Laak ging met de deelnemers in gesprek en was zeer getroffen door de persoonlijk verhalen van Koos en Joyce.

Joyce (76 jaar): "Mijn stabiliteit was niet goed. De stofzuiger optillen ging niet meer. Veel meer ouderen zouden naar mijn mening hiervan gebruik moeten maken. Soms is het goed iemand een zetje in de juiste richting te geven zodat ze hieraan deelnemen. Het is goed bovendien ook goed voor het sociaal contact."

Koos (66 jaar) beaamt dit. "Ik kon niet meer wandelen. Na ontslag uit ziekenhuis heb ik een revalidatietraject gehad. Met behulp van de oefeningen die ik leer via Powerful Aging kan ik nu weer kleine dingen doen, zoals stukjes wandelen. Ik kan zelfs weer een klein stukje hardlopen."

Wethouder Ter Laak: "Ik ben zeer blij te horen dat de deelnemers hier veel aan hebben zowel lichamelijk als sociaal. Een project om trots op te zijn."