Afhandelen Wmo-meldingen Zoetermeer groot probleem

7 October 2020, 15:12 uur
Lokaal
mainImage
ANP

De afhandelcapaciteit van de Wmo-aanvragen (wet maatschappelijke ondersteuning) is in Zoetermeer ruim onvoldoende. Wethouder Ingeborg ter Laak (zorg en welzijn) stelt dat het aantal meldingen dermate hoog is, dat het niet valt bij te benen. Ze pleit voor maatregelen op landelijk niveau.

"Het aantal ontvangen Wmo-meldingen blijft structureel hoog. De afhandelcapaciteit is al structureel verhoogd, maar blijkt nog steeds onvoldoende om het gestegen aantal meldingen bij te kunnen houden. Het blijven verhogen van de afhandelcapaciteit is geen oplossing vanwege de kosten die dat met zich meebrengt en omdat nieuwe medewerkers steeds moeilijker te vinden zijn", stelt Ter Laak in een memo aan de gemeenteraad.

"De realiteit is dat het aantal meldingen structureel niet past binnen de beschikbare capaciteit en het beschikbare budget." Onder meer vanwege de coronacrisis duurt een Wmo-aanvraag, bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp, nu twaalf in plaats van zes weken.

Landelijke hulp?
Hulp van het Rijk zou soelaas moeten bieden. "Er moet structureel budget bij of er moet iets wezenlijk veranderen in de Wmo-wetgeving; zodat gemeenten meer vrijheid krijgen om Wmo-meldingen te beoordelen in de context van de lokale zorgstuctuur in combinatie met de mogelijkheden van een inwoner om zelf op eigen (financiële) kracht in het gevraagde te voorzien."

Er loopt voor beide onderwerpen een lobby richting het Rijk, waarvan de belangrijkste de actie 'raden in verzet' is, het bekende initiatief van de gemeenteraad van Zoetermeer. Daarnaast wordt via de VNG landelijk
onderzoek gedaan.

In het najaar wordt er een themabijeenkomst over de Wmo georganiseerd, 'waarin we met elkaar in gesprek kunnen over de bedoeling van de Wmo en de (on)mogelijkheden om de instroom te beperken', zo staat er in het memo van het college.