Ben je oké in Zoetermeer?

13 April 2024, 13:01 uur
Lokaal
mainImage
ANP

Ongewenst seksueel gedrag is niet oké, ook niet op straat, bij concerten, op festivals en in de kroeg. Daarom roept de gemeente Zoetermeer haar inwoners op om elkaar te helpen als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen of te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oké?'. Zo zorgen we er in Zoetermeer samen voor dat iedereen zich veilig voelt.

Waarom is ingrijpen bij straatintimidatie belangrijk?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt nog te vaak voor. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het in Zoetermeer veiliger wordt voor iedereen en dat je op straat jezelf kunt zijn. Je laat blijken dat het niet oké is om een ander na te sissen, opmerkingen te maken of iemand achterna te lopen. 

Hoe help je een ander bij straatintimidatie?
Zie je dat iemand te maken heeft met straatindimidatie? Help die ander dan en vraag Ben je oké?. Door  iemand jouw aandacht te geven laat je als mede-Zoetermeerder merken dat diegene niet alleen is in een lastige situatie. Hierdoor voelt de ander zich gezien en gesterkt. Door iemand te steunen geef je bovendien direct of indirect ook een signaal af aan de dader: Seksuele intimidatie hoort er niet bij in Zoetermeer. Met de neutrale vraag: Ben je oké? breng je bovendien je eigen veiligheid niet in gevaar.

Vertrouw je de situatie niet? Dan kun je een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp vragen. Of bellen met het alarmnummer 112.