mainImage

Bouw nieuwe woonwijk in Zoetermeer van start

24 mei 2022, 14:38 uur
Lokaal

De bouw van 119 nieuwbouwwoningen in de nieuwe woonwijk Tuyn van Palensteyn in Zoetermeer is officieel ingeluid door bouwende projectontwikkelaar VORM en woningcorporatie De Goede Woning en wethouder Robin Paalvast (Wonen en Energietransitie). Op de plek waar eerder de Diederik van Teilingenflat stond, bouwt VORM 63 sociale- en middenhuurwoningen en 56 doorstroomwoningen. De woningen zijn ontworpen door Schippers Architecten BNA en Van Mourik Architecten.

Het plan Tuyn van Palensteyn is in nauwe samenwerking met de gemeente Zoetermeer ontwikkeld en vormt een belangrijk onderdeel van de herstructurering van de wijk Palenstein. De nieuwe woonwijk Tuyn van Palensteyn krijgt een mix aan woningen en bewoners. VORM realiseert in opdracht van De Goede Woning 17 eengezinswoningen en 17 seniorenappartementen in de sociale huur en 29 middenhuur appartementen.

Tekort
Naast het tekort aan betaalbare huurwoningen, kent de gemeente Zoetermeer een tekort aan woningen in het midden- en hogere koopsegment, voor mensen die graag willen doorstromen naar een ander huis. Voor deze doelgroep realiseert VORM 56 doorstroom koopwoningen. Deze koopwoningen zijn met voorrang aangeboden aan mensen die een sociale huurwoning achterlaten, om meer bestaande betaalbare woningen beschikbaar te maken.

Duurzaam
In Tuyn van Palensteyn worden de eerste conceptappartementen van de Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer gerealiseerd, vanuit de ambitie om koploper te worden in het realiseren van betaalbare en duurzame woningen voor iedereen, in een leefbare buurt. VORM wil een flinke duit in het zakje doen om wonen in Nederland – dus ook voor starters – weer mogelijk te maken, met onder andere de VORM 6D conceptwoningen. De woningen worden duurzaam opgeleverd, voorzien van een bodemwarmtepomp en PV-panelen. Hiermee sluit het plan aan op de ambitie van de gemeente Zoetermeer om van de wijk de eerste volledig gasloze wijk in Zoetermeer te maken.

De oplevering van de nieuwe woningen staat gepland vanaf eind tweede kwartaal van 2023.