Buiten DOE-boek voor groep-6 leerlingen in Zoetermeer

12 September 2024, 09:07 uur
Lokaal
mainImage

Leren, spelen en ontdekken in en van de wereld om je heen. Dat is de insteek van het lespakket Natuur, Milieu en Burgerschap in Zoetermeer.

Door actief buiten bezig te zijn, werken kinderen op een speelse manier aan hun onderzoek-, reken- en taalvaardigheden. ‘Zo sla je duizend vliegen in één klap’, zegt wethouder Marijke van der Meer van Onderwijs. Zij reikte woensdagochtend de eerste Buiten DOEboeken uit voor ontdekkers uit Zoetermeer aan de groep-6 leerlingen van basisschool De Vijverburgh.

Alle 1768 leerlingen uit de groepen 6 in Zoetermeer ontvangen het DOEboek dit jaar voor het eerst. Vijftien groepen 6 gaan direct met het lespakket aan de slag tijdens de Themaweek Natuur, Milieu en Burgerschap van 16 tot en met 20 september.

Het boek zit boordevol weetjes, tips, interviews, puzzels en “challenges” om af te vinken. Helemaal gericht op de belevingswereld van kinderen en de omgeving in en om Zoetermeer. De zesdejaars worden hiermee uitgedaagd om hun beeldscherm links te laten liggen en ouderwets naar buiten te gaan. Er komen lokale thema’s aan bod zoals de ontstaansgeschiedenis van de stad, lokale planten en dieren, natuurgebieden, gezonde en lokale voeding, afval en grondstoffen en de omgang met regen- en kraanwater.

Bij het DOEboek zit ook een uitneembare kaart van de stad met plekken om te bezoeken en ontdekken. Naast alle parken en buitengebieden, de speel- en stadsboerderijen en wijk- en buurtuinen, staan bijvoorbeeld de watertappunten en natuurspeeltuinen op de kaart.

Parralel aan dat de leerlingen het DOEboek mee naar huis krijgen, ontvangen de leerkrachten een lesmap met inspiratie, om het DOEboek in de les een plek te geven. In deze lessen worden basisvakken als taal en rekenen bewust gecombineerd met natuureducatie. Hoe bereken je bijvoorbeeld hoe hoog de boom op het schoolplein is?

Wethouder Van der Meer hoopt dat het lespakket voor de scholen aanleiding mag zijn om de leerlingen meer in beweging te krijgen en actief met hun (natuurlijke) omgeving aan de slag te gaan. ‘Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Met buiten actief bezig zijn, oefen je fysieke en mentale vaardigheden die je niet oefent als je de hele dag achter een scherm zit. Leerlingen kunnen zich laten verrassen door alles wat ze vlak bij huis kunnen ontdekken en doen.’

Dit lesprogramma is een initiatief van gemeente Zoetermeer, gefinancierd vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Het programma is bedoeld om de onderwijsachterstanden in te lopen die tijdens de Corona-pandemie zijn ontstaan. In deze periode kwamen kinderen minder buiten en leerden voornamelijk vanaf schermen.