mainImage

Buurtfeest tijdens opening van De Plataan

Bewoners van De Plataan nemen de officiële eerste sleutel in ontvangst van de 27 nieuwe sociale huurwoningen aan het Plataanhout.
31 mei 2022, 15:22 uur
Lokaal

De huurders van 27 sociale huurwoningen aan het Plataanhout in de wijk Rokkeveen hebben dinsdagochtend 31 mei officieel de sleutel van hun woning ontvangen van De Goede Woning.

Tijdens een bijeenkomst met omwonenden en huurders van het nieuwbouwcomplex in Rokkeveen groeven peuters van het naastgelegen kinderdagverblijf Het Houtsnipnest de eerste sleutel op. Directeur-bestuurder Mariëtte Heemskerk van woningcorporatie De Goede Woning en Eric Eijkelberg, concerndirecteur bij de gemeente Zoetermeer, overhandigden de sleutel vervolgens aan twee bewoners van De Plataan. Het nieuwbouwcomplex aan het Plataanhout bestaat uit een mix van woningen voor 55plussers en voor jongeren tot en met 26 jaar.

In totaal telt De Plataan 27 duurzame driekamerappartementen in de sociale huur: dertien appartementen met tuin voor 55plussers op de begane grond en 14 appartementen met balkon voor jongeren tot en met 26 jaar op de eerste verdieping. De bewoners delen een gezamenlijke binnentuin. In de tuin staan grote plantenbakken. De randen van deze plantenbakken zijn tegelijkertijd zitjes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Voorbereiding
De bouw van De Plataan heeft een lange voorbereiding gekend. Op 8 juni 2015 besloot de gemeenteraad om voor vier locaties te laten onderzoeken of er jongerenwoningen gebouwd konden worden. Plataanhout was één van deze locaties. Er volgden vele gesprekken met omwonenden en uiteindelijk is een compromis bereikt om een combinatie van jongeren- en seniorenwoningen te bouwen. In januari 2021 kon aannemer Van der Lecq en Droogers in opdracht van De Goede Woning met de bouw beginnen. De Plataan is ontworpen door architect BBHD.

Elke woning heeft zeven zonnepanelen, is gasloos en is voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp, een warmteterugwin-ventilatiesysteem en een boiler. De energielasten voor de bewoners zijn hierdoor laag. Eric Eijkelberg, concerndirecteur bij de gemeente Zoetermeer is blij met het nieuwe appartementencomplex. "Het is mooi om te zien dat jong en oud hier in een mooie mix van woningen bij elkaar worden gebracht."

Directeur-bestuurder Mariëtte Heemskerk van De Goede Woning benadrukte tijdens de opening hoe belangrijk goed onderling contact tussen buren is. "Fantastisch om te zien dat zoveel buurtbewoners en medewerkers van organisaties in de wijk tijd hebben gemaakt om hun nieuwe buren te komen begroeten. Een fijne buurt maak je samen. En dat begint met kennismaken." Daarnaast vroeg Heemskerk aandacht voor de uitdagingen waar woningcorporaties voor staan.

Wachtlijsten
"De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en er zijn steeds minder mogelijkheden voor woningcorporaties om nieuwe woningen te bouwen. Niet omdat we niet willen bouwen, maar er is in Zoetermeer vrijwel geen bouwgrond voor woningcorporaties beschikbaar om betaalbare woningen op te kunnen bouwen. Bovendien blijven de prijzen voor bouwmateriaal stijgen, is er een tekort aan personeel in de bouw en vraagt daarnaast de verduurzaming van onze woningen om grote investeringen. Om deze vraagstukken het hoofd te kunnen bieden, zoeken we actief de samenwerking; met de overheid, met bouwers en met andere corporaties. We hebben elkaar nodig om nieuwe woningen te kunnen blijven bouwen."


Foto: MG Fotografie