Collegeleden Zoetermeer bezoeken Green Village in Delft

25 January 2024, 08:21 uur
Lokaal
mainImage

Onlangs  bezochten Marijke van der Meer, Jan Iedema, Ronald Weerwag en Bouke Velzen The Green Village(externe link) in Delft. Start-ups en ondernemers tonen daar de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaam bouwen en renoveren, klimaatadaptieve stad en toekomstig energiesysteem.

Onder andere mosbeton, lantaarnpaalladen van elektrische auto's en biologisch afbreekbare verkeersborden kwamen aan bod. De collegeleden mochten eerst in de collegebanken en kregen een presentatie. Directeur Marjan Kreijns trapte af en vertelde hoe op het oude Bouwkundeterrein van de TU Delft ruimte is gelaten voor het experiment. Doordat het gebied een 'regelluwe status' heeft kan er hier makkelijk gepionierd en getest worden. Daardoor ontstaat, zoals ze het zelf noemt een 'fieldlab voor duurzame innovatie'.

Laurens Mackay van DC Opportunities heeft een uitvinding om auto's te laden via lantaarnpalen. Door van wisselspanning naar gelijkspanning te gaan komt er veel meer elektrisch vermogen beschikbaar. Hij berekende dat alle lantaarnpalen in de wijk Driemanspolder in Zoetermeer wel 120 auto's tegelijk kunnen laden. En de straat hoeft niet open voor de aanleg van nieuwe kabels, want het elektranetwerk ligt er al.

Willem Bottger van NPSP(externe link) vertelde over nature based composites of wel Nabasco. Van vlas, hennep of gerecycled wc papier maken ze biologische afbreekbaar composiet. Dat wordt onder andere gebruikt in de bekende ANWB paaltjes, de voorkant van de HSL trein maar ook in verkeersborden. Elke vorm is te maken en dat levert ook interessante gevelelementen op.

Auke Bleij van de start-up Respire vertelde over de vele voordelen van mos, het helpt de stad te koelen, het slaat CO2, fijnstof en stikstof op en het reduceert het geluid. Door een slimme mix van vezels, bacteriën en betonafval kan hij elke muur omtoveren in een groene oase. Na de eerste testopstellingen zijn de eerste voorbeelden in de stad gerealiseerd, binnenkort ook in Zoetermeer te bewonderen?

Buiten was er nog een uitgebreide rondleiding langs alle innovaties zoals informatie over biobased na isoleren, de PVT panelen van Tripple Solar en het bi-directioneel laden onder de solar carport, het wateropslagsysteem van bufferblock, opslag van overtollig regenwater via Urban Rainshell buffer, halfopen verharding van parkeerplaatsen via Solid Green of Park Positive.

Kortom, vol frisse ideeën, nieuwe energie en uitbreiding van het netwerk vertrok de delegatie weer naar Zoetermeer.