Column: Onderwijs, je zal er maar werken...

22 April 2022, 10:15 uur
Lokaal
mainImage

Nog steeds ben ik van mening dat leraar zijn één van de mooiste beroepen is. De waardering die je ten deel valt van de gemotiveerde leerlingen is onbetaalbaar.

Het kaartje dat je krijgt, nadat je al lang gestopt bent, van een oud-leerling die aan je moest denken bij een bezoek aan een museum is uniek. In welk ander beroep vind je dat?

Vakantiedagen
Velen van buiten het onderwijs hebben mij ook altijd voorgehouden dat ik een geweldig beroep had. Talloze malen heb ik gehoord dat we in het onderwijs toch wel heel erg veel vakantiedagen hebben. Ik heb er altijd wat meewarig om gelachen. Inderdaad: zes weken zomervakantie opgeteld bij de andere schoolvakanties lijkt voor een buitenstaander erg veel. Onderwijsmensen weten wel beter.

Veel van die schoolvakanties gaan op aan werk dat je mee naar huis neemt. Voorbereiden, nakijken, leerlingdossiers bijhouden. Kortom; al die klussen die je tijdens schoolweken veelal 's avonds doet en waarvoor je in een vakantie even de tijd hebt, om de onvermijdelijke achterstanden in te halen.

Hoofdprijs
De zomervakantie vond ik eigenlijk de enige echt relaxte vakantie. Een vakantie waar je echt even loskomt van de school. Overigens geen zes weken. Want zeker als schoolleider werkte je de eerste week van de vakantie nog even door. Alles moest netjes worden afgerond. En de laatste week van de vakantie verscheen je weer op school, omdat je het nieuwe schooljaar moest voorbereiden. In die vier heerlijke weken boekten we onze vakantie. En betaalden we, zoals alle onderwijsmensen, de hoofdprijs, maar een kniesoor die daar op let.

Al vele jaren hoor ik de overheid roepen dat het niet goed gaat in het onderwijs. We dalen op de lijsten van de internationale PISA-onderzoeken en constateren grote achterstanden bij het reken- en taalonderwijs. Al jaren hoor ik de diverse ministers van onderwijs aangeven dat één van de belangrijkste oplossingen gezocht moet worden in het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep. Helaas…niet echt gelukt!

Geen kleinere klassen, veel extra werk door het lerarentekort, geen behoorlijke aanpassing van het salaris, steeds meer administratie, steeds meer taken en nu ook nog het plan om de zomervakantie één week te verplaatsen naar december. Zodat je in december de tijd hebt om ziek te zijn met je leerlingen. Wederom een onzalig plan waarmee het onderwijs wordt geconfronteerd. Je zal er maar werken.

Over Eric Brunings
Eric Brunings was van 1998-2017 afdelingsleider onderbouw bij het Alfrink College in Zoetermeer. Hij begon in 1981 op die middelbare school als leraar geschiedenis. Brunings schrijft voor www.zoetermeersdagblad.nl columns over onderwijs, zijn passies sport en geschiedenis en andere zaken. Zijn broer Peter keepte in de jaren '80 voor Feyenoord.