D66: 'Zorgen over voortgang strategische agenda in Zoetermeer'

6 June 2023, 08:34 uur
Lokaal
mainImage
Jamila Bakkers in de gang bij de raadszaal. Ook D66 bleek uitermate kritisch op het College.

Jamila Bakkers gaf namens D66 tijdens de raadsvergadering van de gemeente Zoetermeer haar visie gedurende het Resultatendebat. 

Haar speech luidde als volgt. 

508 miljoen euro aan inkomsten en 479 miljoen aan uitgaven. Voor onze ruim 127.000 Zoetermeerders. En wij Zoetermeerders zijn inwoners van een rijke gemeente. We komen over 2022 uit op een plus van 29 miljoen euro. Qua weerstandscapaciteit zit het ook goed; die is verdubbeld. En door het grote eigen vermogen hoeven we als gemeente minder te lenen. Als we dat vergelijken met andere gemeenten die een vergelijkbare omvang kennen, doen we het op dat vlak beter. Onze potten met reserves zijn goed gevuld.

Je zou zeggen dat daarmee alle seinen op groen staan om samen te doen wat nodig is. Want dat is immers de ambitie van dit college. In het vorig jaar gepresenteerde coalitieakkoord is opgenomen de coalitiepartijen boordevol ambitie zitten om aan de slag te gaan met het woningtekort, de problemen in de zorg of met ideeën op het gebied van veiligheid, economie, onderwijs en duurzaamheid. Vanavond blikken we terug op het eerste jaar daarvan. Wat is er terechtgekomen van die ambitie?

Als D66 hadden we toch meer verwacht. Zo is een van de doelen die we nastreven om gebieden te ontwikkelen om tot een kwalitatieve verbetering van de stad te komen. Maar nu blijkt uit de beantwoording op vragen van D66 dat kwalitatieve doorontwikkeling van 

De stad is een proces dat zich over een lange periode uitstrekt en moeilijk kwalitatief meetbaar is te maken. Hoe weet dit college dan dat we op koers zitten? Graag een reactie van het college. 

D66 maakt zich zorgen over de voortgang van de strategische agenda Z2040. Helaas zien we dat de ontwikkelingen met betrekking tot deze agenda achterblijven. We zijn eerder hierover ook per memo geïnformeerd. De strategische agenda is een belangrijke pijler in het coalitieakkoord. Juist omdat we met elkaar geconstateerd hebben dat we andere accenten moeten leggen om onze stad er weer bovenop te krijgen. Hoe krijgt dit college uitvoering van de strategische agenda weer op orde?

Dit college werkt aan duurzaamheid en de energietransitie, maar de CO2-uitstoot gaat nog niet zo ver omlaag als onze ambitie is. D66 heeft daarom in aanloop naar dit debat gevraagd naar aanvullende maatregelen. Wat blijkt? Die aanvullende maatregelen moeten nog verder worden uitgewerkt. En als het allemaal een beetje meezit dan wordt eind 2024, begin 2025 de mobiliteitstransitie als bouwsteen geïmplementeerd in de Ruimtelijke Strategie 2040. Dat gaat allemaal nog niet zo snel als D66 zou willen. D66 spoort daarom het college graag aan om daar meer vaart mee te maken. Meer ambitie dus. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Zo zien we dat een gemiddelde gemeente in Nederland procentueel twee keer zo veel woningen en panden met zonnepanelen hebben als Zoetermeer. Is het college daar niet een beetje jaloers op? 

D66 constateert dat er nog te weinig is bereikt als het gaat om de transitie van de wijkvestigingen van de wijkbibliotheken tot “huizen van de wijk”. De bibliotheek heeft een belangrijke functie in onze stad en in de wijken waarin een vestiging is. De bibliotheek zijn een bron van informatie en dragen bij aan de gelijke kansen voor iedereen door een breed ondersteuningsaanbod voor verschillende doelgroepen, jong en oud. D66 vindt het erg jammer dat deze transitie stil is blijven staan en roept het college op om dit met de nodige daadkracht op te pakken. Inmiddels is hiervoor ook een budget vanuit het Rijk beschikbaar.