mainImage

Deugt het Zoetermeerse afvalbeleidsplan?

25 november 2021, 10:00 uur
Lokaal

Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, krijgen Zoetermeerse inwoners de gelegenheid om te stemmen over het afvalbeleidsplan dat eerder dit jaar door een overgrote meerderheid van de gemeenteraad is vastgesteld. Zoetermeer Vooruit wil de inwoners uitgebreid horen in de kwestie. 

'Een referendum kan één of meerdere vragen hebben. De simpele versie is: bent u voor of tegen het afvalbeleidsplan. Zoetermeer Vooruit vindt dat echter niet voldoende; wij willen meerdere vragen aan de inwoners stellen', aldus de fractie van Juliëtte Meurs-Troch.

Centen
'Een referendum met meerdere vragen, zoals door de referendumcommissie is voorgesteld, zal duurder zijn dan wanneer er één vraag gesteld wordt. De kosten zijn maximaal € 125.000 hoger. Zoetermeer Vooruit is een partij die op de centen let en dat is ook hier het geval.'

Een enquête met meerdere vragen geeft de gemeenteraad volgens Zoetermeer Vooruit 'een beter beeld van wat inwoners wel of niet goed vinden aan het afvalbeleidsplan, voordat er een mening gegeven kan worden over het totale pakket.' Zoetermeer Vooruit gaat er vanuit dat er dan nog de mogelijkheid is om het afvalbeleidsplan eventueel op onderdelen aan te passen.

De raadsleden van Zoetermeer Vooruit zullen tegen de voorstellen van andere partijen stemmen die alleen een voor/tegen over het totale afvalbeleidsplan aan inwoners willen vragen.