Extinction Rebellion voert actie met tweedehands kleding in Zoetermeer

22 May 2024, 08:11 uur
Lokaal
mainImage

Er wordt wereldwijd steeds meer en steeds vaker kleding verkocht. Op zaterdag 25 mei zijn er in verschillende winkels in Zoetermeer gratis kledingstukken te vinden. Extinction Rebellion wil met het aanbieden van tweedehands kleding in deze winkels aandacht vestigen op het vernietigende effect van de mode-industrie op het klimaat.

Guerrilla Fashion
Sinds december 2023 sluipen activisten van Extinction Rebellion (XR) kledingwinkels binnen en hangen daar 'preloved' kledingstukken op, om weg te geven aan het winkelend publiek. Daar hangen felgekleurde labels aan, waarop wordt uitgelegd waaróm het kledingstuk gratis is: "Zou het niet beter zijn als winkels kleding zouden inzamelen en weggeven, in plaats van alleen maar te produceren en weggooien?" Ze noemen het "Guerrilla Fashion", verwijzend naar de heimelijke aard van de actie.

Zoetermeers voorbeeld krijgt landelijke navolging
Dit is niet de eerste keer dat de rebellen Zoetermeer aandoen: in maart hingen er ook al gratis kledingstukken in de H&M en de Primark in het Zoetermeerse centrum [1]. Maar deze keer is de actie deel van een landelijke simultaanslag tegen 18 verschillende fastfashionketens. In het weekend van 25 en 26 mei zullen meer dan 75 winkels in 27 Nederlandse steden opgevrolijkt worden met een duurzaam (en gratis) alternatief. ​​Zoetermeerders kunnen vanaf 25 mei hun gratis kleding opzoeken in het Stadshart.

Fast fashion schaadt het klimaat
De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen [2]. Dat is meer dan de luchtvaart en de scheepvaart bij elkaar en het is vergelijkbaar met de totale broeikasgasuitstoot van de hele Europese Unie [3]. De uitstoot van broeikasgassen draagt in grote mate bij aan de opwarming van de aarde. Fast fashion is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle microplastics die in de oceaan worden gevonden en produceert 20% van het wereldwijde afvalwater [4].
Grote modeketens gooien elke maand hele collecties kleding weg, om de consument aan te moedigen steeds meer nieuwe kleding te kopen. Er zijn modeketens die dat doen door de kleding te verbranden [5], wat voor nog meer milieuschade zorgt. Op die manier belandt 85% van al het textiel binnen een jaar na productie op de afvalberg.

Eisen
Op de website van Guerrilla Fashion [6] laat XR de bedrijven weten wat er van ze verwacht wordt, in vier harde eisen: 1. Vertel de waarheid. 2. Stop de overproductie. 3. Behandel werknemers eerlijk. 4. Promoot duurzame alternatieven. De eisen worden uitgebreid onderbouwd en er worden voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden. "Totdat dat gebeurt, komen wij terug, met nog veel meer."