Woningcorporaties De Goede Woning, Stedelink en Vidomes en de gemeente Zoetermeer bundelen hun krachten om 400 tot 700 extra woningen te realiseren. Dit willen ze bereiken door bestaande gebouwen uit te breiden via optoppen, aanplakken en uitplinten. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst bevestigen de partijen hun gezamenlijke ambitie en zetten zij een stap vooruit in deze vernieuwende aanpak.
Bij optoppen komen er één of meerdere woonlagen boven op een bestaand gebouw. Bij aanplakken worden extra woningen aan de zijkanten van een bestaand gebouw toegevoegd. Uitplinten betekent dat de onderste laag van een gebouw (de plint) wordt verbouwd tot woningen of andere verblijfsruimten, in plaats van bijvoorbeeld bergingen of garages. Het beter benutten van bestaande gebouwen kan hiermee een bijdrage leveren aan het verminderen van het woningtekort in Zoetermeer.
Naast het verminderen van het woningtekort kan optoppen, aanplakken en uitplinten ook bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de veiligheid, het groen en de uitstraling van het gebouw. Als we tegelijk de bestaande gebouwen aanpakken geeft het ook kansen voor lagere energiekosten door verduurzaming, het toegankelijker maken van de bestaande woningen en het toevoegen van een gevarieerd woningaanbod en extra voorzieningen zoals ontmoetingsruimten en zorgfaciliteiten.
Proeftraject
In 2024 is onderzocht of het mogelijk is om door middel van optoppen, aanplakken en uitplinten extra woningen toe te voegen aan bestaande complexen van woningcorporaties in Zoetermeer. Hieruit blijkt dat er potentieel ruimte is voor 400 tot 700 nieuwe woningen. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst starten de partijen een proeftraject, waarbij geschikte complexen worden geselecteerd en de haalbaarheid nader wordt onderzocht.
Impact van optoppen, aanplakken en uitplinten
De woningcorporaties en de gemeente hechten veel waarde aan zorgvuldige participatie waarbij bewoners, omwonenden en bewonersvertegenwoordigers intensief worden betrokken. Ook wordt rekening gehouden met de impact op de omgeving – zoals parkeermogelijkheden, schaduwwerking en bouwoverlast. Op deze manier worden plannen beter afgestemd op de behoeften van de buurt en ontstaat er draagvlak voor toekomstige ontwikkelingen.
Wethouder Ronald Weerwag (Wonen) is blij met deze stap: "Optoppen, aanplakken en uitplinten bieden innovatieve oplossingen voor het woningtekort in Zoetermeer, waarbij de betrokkenheid en participatie van bewoners en omwonenden centraal staan om samen te bouwen aan een duurzame en leefbare stad."
Koplopers landelijke aanpak optoppen
Zoetermeer is een van de landelijke koplopers in Nederland op het gebied van optoppen. Sinds 2024 werkt Zoetermeer, samen met vier andere gemeenten – Ede, Eindhoven, Leeuwarden en Rotterdam – met het Rijk aan het verkennen van een succesvolle aanpak voor gebiedsgericht optoppen. In deze steden, die veel naoorlogse wijken hebben, is er veel potentie voor optoppen. Het doel van de samenwerking is om kennis en ervaringen op te doen en deze met elkaar te delen.