De leerlingen Lizzy en Celine werden op 3 april 2025 Nederlands Kampioen Bakken voor vmbo leerlingen.
Het NK koken, bakken en serveren van het platform HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) is de landelijke wedstrijd waar leerlingen uit het vmbo met elkaar de strijd aangaan in de keuken, in het restaurant en in de bakkerij.
Jeroen de Bruijn, docent voeding op François Vatel vmbo, legt uit: “De leerlingen krijgen te horen welke ingrediënten ze moeten gebruiken. Dan gaan ze zelf bepalen wat ze kunnen maken en wat ze allemaal nodig hebben. Dit is altijd mooi om te zien als docent”
In de bakkerij is het gezellig chaotisch. Leerlingen van de verschillende scholen lopen door elkaar heen op zoek naar de juiste ingrediënten en de benodigdheden voor de 3 producten die zij moeten maken. Zo is de ene groep druk met het maken van macarons, een andere leerling is bezig met een vlechtbrood en worden er verschillende producten de oven in geschoven. Zowel de producten als de presentatie worden beoordeeld door een jury uit het werkveld. Natuurlijk is het belangrijk hoe een product eruit ziet, maar ook de smaak en textuur worden beoordeeld.
Sander Blom, jurylid in de bakkerij: “Dit zijn leuke dagen. "We zien de leerlingen hun best doen en prachtige producten leveren. Daar worden wij als professionals erg blij van.”
Lizzy en Celine zijn na afloop van de prijsuitreiking nog een beetje beduusd. “We weten eigenlijk niet zo goed wat we moeten zeggen. We zijn superblij, want het ging supergoed en meneer de Bruijn, onze docent bakken, was supertrots toen we onze opdrachten af hadden. Maar we hadden niet gedacht dat we zouden winnen hoor, die anderen waren ook heel goed. Naast het NK bakken werd op François Vatel vmbo ook gestreden voor het Nederlands kampioenschap koken en serveren.
De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde dag.