GroenLinks: 'Gemeenteraad Zoetermeer moet duidelijker formuleren'

6 June 2023, 08:16 uur
Lokaal
mainImage
De gemeenteraad van Zoetermeer

De visie van GroenLinks-raadslid tijdens het Wakter van Steennis gedruende het Resultatendebat luidde als volgt. 


Dank aan alle ambtenaren die hebben meegewerkt aan het voorbereiden en opstellen van deze jaarstukken. Onze dank gaat natuurlijk ook uit naar alle ambtenaren die in 2022 weer hard hebben gewerkt om onze stad een beetje beter en mooier te maken.

Een bijzonder welkom aan de inwoners, hier in de zaal en thuis. (Hier is het rustig, maar wellicht dat er nog mensen thuis kijken of het later terugzien).

Walter van Steenis geeft zijn visie

Want we doen dit raadswerk tenslotte in uw belang, in het belang van de inwoners van Zoetermeer. Vanavond is al veel gezegd, dat krijg je als je aan het kortste houtje trekt en helemaal aan het eind mag spreken. We hebben goede vragen gehoord, zelfs wat debat (?), maar ook het afdraaien van delen uit het verkiezingsprogramma*, dat hoort er kennelijk allemaal bij.

Wat voor mijn fractie GroenLinks van belang is is de basis, de begroting.

Wat hadden wij vooraf met elkaar afgesproken en is dat gerealiseerd?

We lezen dat voor een bedrag van ruim 10 miljoen aan budgetoverhevelingen plaatsvindt. Niet uitgevoerde taken ter waarde van ruim 10 miljoen!

Waarom zijn die taken of projecten niet uitgevoerd?

Daar is vanavond al eerder naar gevraagd, graag een toezegging van de wethouder dat het college met een voorstel voor een plan van aanpak komt.

De uitleg is divers, gelukkig horen we het argument van de Coronapandemie niet of nauwelijks meer.

Wat we wel horen is dat nu het gebrek aan capaciteit het probleem is. Daarbij is voor de fractie GroenLinks de belangrijkste vraag aan de andere fracties en de wethouder, of wij daar als raad voldoende bij betrokken zijn? Hadden we een mogelijkheid om extra capaciteit aan te trekken of hadden we die capaciteit anders kunnen inzetten? Welke keuzes worden er gemaakt en waarom? Welke alternatieve oplossing zijn overwogen?

Nu hebben we zaken doorgeschoven zoals geld dat bedoeld was voor de afhandeling van de toeslagenaffaire en andere urgente zaken rond klimaat en energie. Was het niet beter geweest voor de stad om die juist wel uit te voeren en een ander taken of projecten niet te doen?
De vraag is of wij als raad ons daarvan bewust zijn. Kan het college de raad daar actiever bij betrekken. Of wethouder, is het college zich daar zelf ook niet zo van bewust en krijgt het college ook aan het eind van het jaar een lijstje met doorgeschoven projecten?

Circulaire economie

Zoek je op circulair dan gaat het vooral om de mei- en september circulaire en niet om het begrip circulaire economie. Gelukkig toch iets gevonden bij Beleidsvoornemens en -kaders. Helaas lezen wij dat bij de Veiligheidsregio Haaglanden. Die zijn zich daar kennelijk meer van bewust dan ons eigen college, die er niets over zegt.

Wethouder, als fractie GroenLinks zien we belangrijke kansen en nieuwe werkgelegenheid. Waarom lezen wij niets terug over hoe de gemeente Zoetermeer de doelstelling om in 2050 volledig circulair te zijn aanpakt?

Welke stappen genomen zijn en hoe we het circulaire doel in 2050 gaan bereiken?

Heeft de gemeente de risico’s voldoende in beeld? De risicoparagraaf is beperkt. Achteraf is het uiteraard altijd makkelijk praten, maar er stond vooraf niets over het risico dat een brug wordt afgesloten en welke gevolgen dat heeft in financieel opzicht, of de impact op de inwoners
en het imago van de stad.

Hoe zit dat met de andere kunstwerken? Of iets breder, met alle bouwwerken in de stad waar de gemeente verantwoordelijk voor gehouden kan worden? En dan is dat alleen het fysiek domein, welke ‘cyber risico’s’ lopen we en wat kunnen daar de
gevolgen van zijn?

Kijk naar Stad Antwerpen waar begin december een hack heeft plaatsgevonden waardoor de stad digitaal volledig onbereikbaar was omdat website en e-mailverkeer niet meer functioneerde. Een eerste schatting van de kosten, 60 miljoen!

Wethouder, wat vindt zelf qua presentatie van deze jaarstukken? Wat zijn nu de pak ‘m beet drie belangrijkste punten voor het college.
Wat is de toegevoegde waarde van de prestatie indicatoren als ze niet veel zeggen, maar wel ambtelijke capaciteit kost om ze bij te houden en te verantwoorden. De wethouder is het toch met GroenLinks eens dat het belangrijk is om de raad helder en duidelijk te informeren?
Kunt u met deze jaarstukken goede sier maken bij collega wethouders van andere gemeentes?

Of heeft u voorbeelden van andere gemeentes die de cijfers, maar vooral het achterliggende verhaal, veel duidelijker kunnen vertellen.
Waar ziet het college zelf verbeter mogelijkheden?

Voorzitter, tot zover voor mijn eerste termijn en benieuwd naar de reactie van het college.

Voorbeeld zinloze prestatie indicatoren:

Totaal aantal MW vermogen wind energie (Realisatie 2022), met uitleg dat het aantal windmolens al jaren ongewijzigd is!

Leegstand gemeentelijke Vastgoedportefeuille (Realisatie 2022), het Vastgoedbedrijf begroot niet op leegstand. Het streven is om de volledige portefeuille in te zetten voor maatschappelijke activiteiten. Over 2022 was er minder dan 1% leegstand (om precies te zijn: 0,76%), dat is een vooruitgang ten opzichte van 2021.

Een belangrijke post in de jaarrekening van de gemeente Zoetermeer betreft de voorraden (grondexploitaties). Door de schattingscomponenten die samenhangen met de waardering van de grondexploitaties, besteden wij hier tijdens de controle bijzondere aandacht aan. De risico’s voor de grondexploitaties zijn in essentie terug te brengen tot de zogenoemde vijf P’s: zie Accountantsverslag
auditcommissie 23 mei 2023.