mainImage

Het Zoetermeer van weleer: Kunstwerk bij gevangenis

25 november 2021, 09:15 uur
Lokaal

In deze wekelijkse rubriek 'Het Zoetermeer van weleer' aandacht voor gebeurtenissen, gebouwen en personen uit de geschiedenis van Zoetermeer. Telkens aan de hand van een foto afkomstig uit de collectie van Historisch Genootschap Oud Soetermeer.

In deze deel 122 een foto van het kunstwerk bij de inmiddels leegstaande gevangenis in Zoetermeer aan de Rokkeveenseweg. Het werd in 1995 geplaatst rond de bouw van het complex. Het kunstwerk 'Gesloten huis' werd geplaatst door de Rijksgebouwendienst en hoort bij de gevangenis. De kunstenaar, Herbert Gerard Maria Nouwens, wilde een verband leggen met de gesloten wereld van een gevangenis.

'Dat geeft hij nog een extra accent door te kiezen voor een roestig massief stalen object. Van dichtbij lijkt het beeld, als je er omheen loopt, te bestaan uit contrasterende elementen. Het staal is afkomstig van een schip, dat door een aanvaring averij heeft opgelopen. Ook hier heeft de kunstenaar een brug geslagen naar gevangen zitten', valt op de website van de gemeente Zoetermeer te lezen.

Anno 2021 ziet het ernaar uit dat de voormalige penitentiaire inrichting dienst gaat doen als opvangplek voor asielzoekers. 


Foto: Historisch Genootschap Oud Soetermeer