Hoe inclusief vind jíj de kinderboerderijen in Zoetermeer?

27 September 2023, 16:44 uur
Lokaal
mainImage
PR Gemeente Zoetermeer/ Fotoflex

In deze landelijke Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 7 oktober) richten we de schijnwerpers op de kinderboerderijen. Hoe toegankelijk en inclusief zijn die? In de afgelopen periode stelde Fonds 1818 extra geld beschikbaar voor kinderboerderijen die aan (letterlijke en figuurlijke) drempels op hun locaties een einde willen maken.

Het leverde goede aanpassingen en investeringen op, ook op twee kinderboerderijen in Zoetermeer: Het Buitenbeest en De Weidemolen. Maar daarmee zijn we er nog niet. De kinderboerderijen nodigen nadrukkelijk mensen met een beperking uit om langs te komen en hun ervaringen en behoeftes te delen. Wat kan er beter? 

Zware toegangshekken, krappe invalidentoiletten, geen bewegwijzering voor mensen met een visuele beperking, dieren achter een hoge zandheuvel. Zoals op de meeste openbare plekken in de samenleving valt er op kinderboerderijen nog veel te winnen als het gaat om toegankelijkheid en inclusiviteit. De afgelopen tijd zijn er goede stappen gezet, ook in Zoetermeer. Met dank aan het geld dat Fonds 1818 hiervoor beschikbaar stelde én het bemiddelende werk van Hans de Rijk, die zich onder de noemer Kinderboerderijen Actief inzet voor alle locaties in Nederland.

“Niet afvinken maar inleven”
“Met alleen een afvinklijstje waarop staat wat er allemaal mist, ben je er niet”, stelt Hans. “Ik probeer de mensen van de kinderboerderijen te stimuleren om zich in te leven in bezoekers met een beperking en écht te beseffen wat dit betekent. Hoe goed en sympathiek de bedoelingen ook zijn, vaak gaat het toch mis als mensen zonder beperking gaan bedenken en bepalen wat goed is voor iemand die in een rolstoel zit of blind is. Dan komt er bijvoorbeeld een speeltoestel voor kinderen met een handicap, terwijl er juist behoefte is aan speeltoestellen waarop alle kinderen sámen kunnen spelen.”

Interactieve speelwand en -vloer
Hoe moet je het dan wel aanpakken? Hans: “We hebben een ervaringsworkshop aangeboden aan de medewerkers van kinderboerderijen door een trainer die zelf slechthorend, bijna doof is, en die ook een netwerk heeft van mensen met andere beperkingen. Met alle input liet hij de mensen ervaren hoe je je met verschillende beperkingen beweegt over het terrein.”

De ervaringsworkshop heeft er mede toe geleid dat er nu aanpassingen en investeringen worden gedaan die echt het verschil maken. “Zo gaat Stadsboerderij de Weidemolen een gekleurd pad met een geleidstrook aanleggen van de ingang naar de stal, de knuffelweide en het restaurant”, vertelt Hans. 

Hij vervolgt: “Bij Het Buitenbeest springt de interactieve speelvloer en -wand voor kinderen met en zonder beperking in het oog. Eerder dit jaar is op diezelfde kinderboerderij al het eerste openbare picto-communicatiebord van Zoetermeer geplaatst. Het bord helpt iedereen met een spraak- of taalbarrière om zich te uiten. Dit maakt het makkelijker voor de kinderen om elkaar te begrijpen en met elkaar te spelen. De komst van de samenspeelinstallatie binnenkort is daar natuurlijk een prachtige aanvulling op.”

Kom langs bij de kinderboerderijen: wat kan er beter?
Hans houdt alle kinderboerderijen met elkaar in contact en in gesprek, zodat ze elkaar kunnen blijven voeden met hun ervaringen en ideeën. Met dit netwerk hopen ze ook de gemeenten te prikkelen om zich actiever aan te sluiten. Hans: “Maar bovenal willen we graag de mensen met een beperking uitnodigen om zelf als bezoekers langs te komen bij de kinderboerderijen. Met hun feedback en wensen kunnen we het allermeest.” 

Heb je een goed idee voor een meer toegankelijke kinderboerderij? Laat het Hans de Rijk weten via [email protected]. Luister ook eens naar de Kinderboerderijen Actief Podcast van Hans de Rijk. De aflevering ‘Inclusief Toegang’ staat helemaal in het teken van het toegankelijkheidsthema.