Huisartsenvereniging Zoetermeer reageert op nieuws LangeLand

20 May 2022, 10:54 uur
Lokaal
mainImage

Ook Huisartsenvereniging Zoetermeer heeft gereageerd op het nieuws over het LangeLand Ziekenhuis. Omroep West, dat een vertrouwelijk stuk heeft ingezien, meldde gisteren dat er flinke inkrimpingsplannen op tafel liggen. Zo zouden de acute geboortezorg en intensive care verdwijnen.

"Als Huisartsenvereniging Zoetermeer e.o. werken we al jaren intensief samen met het LangeLand Ziekenhuis", zegt Aline Pikaar, vicevoorzitter van de vereniging. "De samenwerking tussen huisartsen, de eerstelijnsorganisatie SGZ en het LangeLand Ziekenhuis is goed en we hebben het ziekenhuis waar mogelijk gesteund."

De huisartsen weten dat over de toekomst van het ziekenhuis wordt gesproken, maar hebben hierover nog geen direct bericht van de ziekenhuisdirectie ontvangen. "We vrezen voor een scenario van een uitgekleed ziekenhuis sinds het LangeLand in financiële nood is."

Volwaardig ziekenhuis
Het scenario waarin de acute geboorte zorg en de intensive care uit Zoetermeer zullen verdwijnen en de spoedeisende hulp wordt afgebouwd, betekent een grote verandering in de samenwerking en de wijze waarop de spoedzorg in Zoetermeer wordt georganiseerd. "Zoetermeer is de derde grootste stad van Zuid-Holland met een hoge zorgvraag", licht Pikaar toe. "De populatie in Zoetermeer kent veel ouderen en chronisch zieken en dit zal in de komende jaren alleen maar toenemen. De inwoners van Zoetermeer verdienen een volwaardig ziekenhuis met goede medisch specialistische zorg."

Expertise behouden
Verdwijnen van de geboortezorg, intensive care en op termijn de spoedeisende hulp betekent dat er een verschuiving van de zorg naar buiten de stad zal plaatsvinden. "De zorg zal zich verspreiden over de verschillende omliggende ziekenhuizen. Voor de Zoetermeerse bevolking is dit een groot verlies. Veel inwoners zijn aangewezen op het openbaar vervoer. In spoedeisende situaties is dit onprettig en wordt de toegang tot de zorg belemmerd. Bovendien betreft het grootste deel van de spoedzorg klachten die niet meteen te differentiëren is. Het is van cruciaal belang dat deze expertise en diagnostiek, geconcentreerd in een centrum voor acute zorg in Zoetermeer, georganiseerd blijft", stelt Pikaar.

Gevolgen voor acute zorg
Het mogelijk verdwijnen van de SEH heeft volgens Huisartsenvereniging Zoetermeer drie gevolgen voor de acute zorg. "De druk op de huisartsenpost zal groter worden", zegt Pikaar. "Dit is voor een relatief kleine groep zorgverleners op de huisartsenpost onwerkbaar en kan effect hebben op de kwaliteit of snelheid van zorg. Patiënten en zorgverleners zullen zonder SEH sneller de keuze maken om (per ambulance) naar omliggende ziekenhuizen te reizen. Er zal dan een forse opschaling van onder andere ambulancevervoer moeten komen. Hier wringt patiëntveiligheid en passende zorg."

Het eventueel verdwijnen van de SEH vraagt om een nieuwe visie om deze zorg veilig te waarborgen, vindt Pikaar. "Als huisartsen van Zoetermeer willen we goede en toekomstbestendige zorg voor onze patiënten in Zoetermeer. Hiervoor moet de acute zorg goed geregeld zijn. Op dit moment kan dat alleen bij een volwaardig ziekenhuis dichtbij. Dat dit bericht ons bereikt op 'de dag van de huisarts' is extra wrang. Wij kunnen ons werk alleen doen als alle zorgpartijen hun verantwoordelijkheid nemen voor de zorg aan de burgers van Zoetermeer."