Ook Stadstheater Zoetermeer ging gebukt onder de coronacrisis, maar inmiddels draaien de voorstellingen weer als vanouds. Maartje van der Veen, programmeur en artistiek leider bij het Stadstheater, heeft de positieve vibe weer helemaal te pakken.
Hoe lang werk je al bij het Stadstheater?
"Ik zit al bijna twaalf jaar bij het Stadstheater in allerlei diverse rollen. Ik ben begonnen als projectmedewerker jeugd en educatie en van daaruit ben ik steeds meer gaan programmeren. Mijn belangstelling voor kleine zaal-voorstellingen, de pareltjes, groeide. De toenmalig directeur gaf mij de ruimte om dat in te vullen en inmiddels richt ik mij sinds ongeveer zes jaar volledig op de programmering."
Het enthousiasme spat er bij jou vanaf.
"Ik heb de leukste baan die er bestaat in het Stadstheater! Ik houd me bezig met waar het om draait; de beleving en de inhoud van de voorstellingen. Die zaken vind ik het meest interessant. Dit is voor mij de baan in het theater waar je vrolijk van wordt. Ik mag veel zien en onderzoeken en nieuwe makers ontmoeten: ik vind het een enorm leuke baan waarbij ik me als een vis in het water voel."
Kom je uit Zoetermeer?
"Mijn roots liggen in Apeldoorn en ik woon na vele omzwervingen in het land ook weer op deze plek. Ik doe alles met de trein en kan zo tijdens het reizen werken. Het voordeel is dat ik hierdoor ook veel voorstellingen in andere theaters kan bekijken."
Wat is jouw werkachtergrond?
"Ik heb de theaterschool in Arnhem gedaan en heb vervolgens vijf jaar lesgegeven als theaterdocent op een middelbare school. Heel leuk om te doen, maar het werkelijke theaterlandschap trok mij meer dan de educatiehoek. Ik heb zelf wat producties gemaakt voor festivals, maar het hebben van een vaste baan in de theaterwereld trok mij meer. Het was echter geen vooringenomen pad."
Maartje van der Veen:
Hoe staat Stadstheater Zoetermeer er nu voor na de coronaperiode?
"Het was een heel intense periode voor ons als theater, maar nog meer voor de artiesten en alle technici en iedereen die daarbij hoort. Voor de hele branche was het ongelooflijk heftig. Voor mij was het schuiven, schuiven, verplaatsen, verplaatsen. Ik ben blij dat het achter de rug is en ik me weer vol kan richten op de programmering. Ik merk wel dat de kaartverkoop nog lang niet is wat het moet zijn. Dat is zorgelijk. Aan de andere kant zien we dat het langzaam aantrekt. Maar het duurt nog wel even voordat we weer op de oude bezoekersaantallen zitten."
Welke voorstellingen doen het goed of juist niet?
"Je ziet heel erg dat muziek, cabaret en show, dus meer de vrolijke, luchtige voorstellingen, het heel goed doen. Mensen hebben, na de coronaperiode van afgelopen twee jaar, zin om plezier te hebben en vermaakt worden. De zwaardere toneelstukken die ik op mijn programma had staan, dat loopt achter qua bezoekerscijfers."
Hoe werkt dat programmeringsproces?
"Het is aan mij de taak om elk jaar uit 4.000 producties die worden aangeboden circa 200, 250 voorstellingen te kiezen. Ik heb daarbij bijna nooit contact met de artiesten zelf, maar met de boekingskantoren. Die maken elk jaar een aanbod. Bijna alle artiesten willen graag naar Zoetermeer komen, want we hebben een goede grote zaal met 750 plaatsen, we staan goed bekend. Wie wil je hebben en wat betaal je daarvoor? Ik maak het raster en kan dan bijvoorbeeld niet zeven keer cabaret in één week doen. Ik wil het mooi spreiden. Ik vind het ook belangrijk dat jonge makers vlieguren kunnen maken. En dan heb je de vaste bespelers, dus het is een hele puzzel. Maar wel een leuke puzzel."
Lopen de onderhandelingen wel eens spaak?
"Dat gebeurt soms. Er zijn vijf à zes cabaretiers, echt heel grote producties, die zeggen: je hoeft ons niet te bellen, wij bellen u. Er zijn er een paar in Nederland die zelf kiezen waar zij spelen. Soms moeten we dan een jaar wachten. En sommige shows zijn zo duur, dan kom je er gewoon niet uit. Wij kunnen niet zomaar voorstellingen van 20.000 euro neerzetten, omdat de kaartjes dan heel duur worden. Je loopt dan ook risico als theater."
Vertel eens wat over de programmering dit jaar.
"We hebben veel interessante voorstellingen. Ik ben onder de indruk van Yentl en De Boer. Een jong duo dat een paar jaar geleden is gestart en nu al voor volle zalen staat in het hele land. Dat gebeurt niet vaak en zegt wat over de kwaliteit van deze dames. Bezoekers kunnen rekenen op een mooie, waardevolle avond. Paulien Cornelisse is een andere heel leuke dame. Zij heeft een heel eigen kijk op het leven en haar voorstellingen zijn extra komisch door haar authentieke manier van dit benaderen vanuit de Nederlandse taal. Ik word altijd enthousiast van haar. De comedynight doet het altijd goed qua kaartverkoop, omdat het heel gezellige avonden zijn. We schuiven de tribune in, plaatsen een barretje, echt het clubidee. Hartstikke fijn. Verder hebben we Introdans, één van de mooiste dansgezelschappen van Nederland. Hoog niveau dans en aantrekkelijk voor het oog. We sluiten het seizoen af met een musical met onze eigen René van Kooten."
Bekijk hier de programmering van 2022.
Yentl en De Boer:
Wat kunnen we na de zomer verwachten?
In de zomer richten we ons op ons eigen café en live muziek en dan verschijnen we in september fris aan de start. We hebben ons dertigjarig jubileum en gaan daar een eigen voorstelling voor maken. In december komt er met Waylon een grote naam, dat belooft heel wat. En dan kunnen we echt weer een normaal theaterseizoen draaien. Een verademing. De complete programmering voor 2023 volgt binnenkort."
Hoe zou je het Zoetermeerse theaterpubliek omschrijven?
"Wat ik leuk vind, is dat er in Zoetermeer een hele tak zit die het leuk vindt om dingen te onderzoeken. We hebben een stadse inslag, met échte liefhebbers van meer jeugdige en artistieke voorstellingen. Daar kan ik wel mee uit de voeten als programmeur. Dat soort shows kan ik wel boeken. We hebben in Zoetermeer een nieuwsgierig publiek en daar ben ik dankbaar voor."
Welke artiest staat nog op je bucketlist?
"Wie ik al een tijd gemist heb, is mijn favoriete cabaretheld Theo Maassen. Dat is er zo eentje die niet elk jaar bij ons optreedt. Maar daar hunker ik wel naar om van te genieten."