Jermaine over Binnenbaan-traject: 'Mijn leven is veranderd'

3 December 2021, 13:00 uur
Lokaal
mainImage
Van links naar rechts: Natasja Roordink, Thieu Dijkgraaf, Ginus van Dort (sous-chef The Old Pal), Jermaine Molenaar en Shirley Sevenhoven. Vanwege de getoonde QR-code hoefde de 1,5 meter afstand niet bewaard te worden.

Jermaine Molenaar wist even niet meer wat hij met zijn leven aan moest, maar dat veranderde dit jaar toen hij als kandidaat via bemiddeling van Werkbedrijf De Binnenbaan aan de slag ging bij eetcafé The Old Pal. Het bleek een ideale match en de 22-jarige Zoetermeerder heeft er sinds 23 oktober een dienstverband voor onbepaalde tijd.

"Werken bij The Old Pal bevalt heel goed. Ik sta in de keuken, help bij het maken van de gerechten, regel reserveringen, eigenlijk doe ik allerlei dingen", zegt Molenaar in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl. "Het werk past perfect bij mij en als ik ergens mee zit, kan ik bij mijn collega's, Thieu Dijkgraaf en Ginus van Dort, terecht. Heel fijn."

Sterrenzaak
Chefkok Dijkgraaf, die al zo'n 25 jaar bij The Old Pal werkt, begeleidt Molenaar. "Jermaine is hier op nul binnengekomen, met als doel om weer in de maatschappij mee te draaien. Jermaine maakt een goede indruk. Bij ons mag iedereen meedenken in de keuken, bijvoorbeeld om gerechten te bedenken, en Jermaine doet dat ook. Samen sta je sterk. Zo werken we al jaren. Ik heb vaker met jongeren gewerkt die een probleemachtergrond hadden en sommigen van hen werken nu in een sterrenzaak."

Molenaar draait zo'n 32 uur per week mee in het keukenteam van The Old Pal. Zijn wereld ziet er nu heel anders uit dan een paar jaar geleden. "Tot mijn achttiende, negentiende jaar was ik werkloos. Ik had nergens zin in, wat ook kwam door privéomstandigheden. Ik had voor mijn tijd bij The Old Pal geen normaal ritme. Ik sliep pas om 05.00 uur 's ochtends en werd om 17.00 uur 's middags wakker."

Goede pad
Werkregisseur Shirley Sevenhoven en accountmanager Natasja Roordink van De Binnenbaan hadden aanvankelijk hun handen vol aan Molenaar. "Jermaine werkte eerst bij een andere horecazaak in Zoetermeer, maar dat was niet zo'n succes", aldus Sevenhoven.

Molenaar: "In het begin verliep het contact van mijn kant niet zo goed met Shirley. Door mijn ritme was ik nauwelijks bereikbaar en ik kreeg meerdere malen op mijn kop. Uiteindelijk ging het steeds beter. Als iemand zoveel moeite doet om je weer op het goede pad te krijgen, is het belangrijk dat je die mensen accepteert. En dat heb ik gedaan. Ik ben blij dat Shirley niet heeft opgegeven, daar ben ik achteraf heel dankbaar voor."

Match made in heaven
Inmiddels had Roordink contact gehad met Van Dort over de openstaande vacature in de keuken en dacht dat Jermaine een goede kandidaat zou zijn. Molenaar is vervolgens samen met Sevenhoven op gesprek geweest bij The Old Pal. Dijkgraaf: "De oom van Jermaine had inmiddels ook contact met mij gezocht. Wij werkten vroeger samen, zo is het balletje gaan rollen. Shirley en Natasja hebben dit traject in werking gezet." A match made in heaven.

The Old Pal is een eetcafé in het Zoetermeerse Stadshart en SEBO-gecertificeerd. SEBO is het keurmerk voor Sociaal Economisch Betrokken Ondernemen. Ze staan open voor kandidaten met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en bieden ook stages aan voor bijvoorbeeld Pro-Vso leerlingen (praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs) die zich in de horeca verder willen ontwikkelen.

Gadogado
Molenaar komt uit een deels Indische familie en vond koken altijd al leuk. "Maar ik had nooit bedacht dat ik er mijn werk van kon maken. Ja, mijn ambitie is chefkok worden." Inmiddels heeft hij al 'geprofiteerd' van zijn roots door gadogado te maken bij The Old Pal. "De Indonesische keuken spreekt mij erg aan. Bij mijn oude werkgever hadden ze een Indische kaart. Mijn oom heeft mij de volledige Indische kant geleerd." Sevenhoven: "Hoe leuk zou het zijn als de kaart straks uitgebreid wordt met Indonesische gerechten van Jermaine?"

Of er een carrière als chefkok in het verschiet ligt voor Molenaar, dat zal moeten blijken. Trots is de jonge Zoetermeerder wel op zichzelf, maar "ook als ik het goed doe, doe ik het voor mijn gevoel niet goed genoeg. Omdat alles beter kan. Ik ben erg perfectionistisch." Dijkgraaf: "Een goede eigenschap, want er valt nog een hoop te leren. Denk aan discipline, snelheid, productkennis, afspraken met leveranciers, kostprijsberekeningen, noem maar op. Jermaine heeft nog een heel traject te gaan."

Groei
Sevenhoven: "We hebben iets moois neergezet met elkaar. Jermaine had een bijstandsuitkering, maar hij heeft natuurlijk ook dromen en wil zich nuttig voelen. Dat is zeker gelukt. Ik zie een hecht team waarin Jermaine goed is opgenomen en op de juiste manier begeleid wordt. Als ik terugkijk naar de beginperiode van de begeleiding en naar dit moment, dan zie ik dat Jermaine ook een enorme persoonlijke groei heeft doorgemaakt." Molenaar: "Mijn leven is hierdoor echt veranderd."