Joost den Elzen rijder in Mille Miglia dankzij Oldtimerdag Zoetermeer

13 June 2024, 16:56 uur
Lokaal
mainImage
foto Monique Kievits

De Mille Miglia is de zwaarste autorally in Europa. Al midden jaren dertig van de vorige eeuw was de rally een prestigestrijd tussen de grote autobouwers zoals Alfa Romeo, Bugatti, Bentley, en vele anderen merken, die op deze wijze hun betrouwbaarheid wilden bewijzen aan toekomstige klanten. Zoetermeerse ondernemer Joost den Elzen, eigenaar van ABS Autoherstel Den Elzen, verschijnt dit jaar in Italië aan de start.

De Mille Miglia is een rally van 1000 mijl (1620 km) in Italië, van Brescia  naar Rome en weer terug. De rally stopte in 1957 na een zwaar ongeluk waarbij veel mensen uit het publiek de dood vonden. Sinds de 90er jaren wordt de rally weer georganiseerd, maar nu als klassieke rally waarbij alleen auto’s van voor 1960 mogen deelnemen, ze moeten uniek zijn of van een automerktype zijn wat nog nooit heeft meegereden. In totaal verschijnen er maximaal 300 deelnemers aan de start.  Start rally was op 11 juni en de finish is 15 juni.

Chris Kuiper, deelnemer van de Mille Miglia had zich dit jaar ook ingeschreven voor de Oldtimerdag Zoetermeer. Op zich opmerkelijk omdat de rit van de Oldtimerdag een eenvoudige tourrit is en geen rally. “Chris Kuiper gaf aan dat hij de Zoetermeerse Oldtimerdag een leuk evenement vond en graag wilde komen met zijn unieke Aston Martin DB2 uit 1952, omdat het thema dit jaar Engeland was”, vertelt de voorzitter van de Oldtimerdag. Die kreeg twee dagen later zelf een telefoontje of hij Chris’ chauffeur tijdens de Mille Miglia wilde zijn wegens het uitvallen van zijn vaste rijder. Chris navigeert namelijk zelf. De voorzitter moest helaas verstek laten gaan en besloot deelnemer Joost den Elzen aan te bevelen. Joost is een fervent rallyrijder in Alfa of Austin Healey en heeft op 18 mei proefgereden met Chris met startnummer 49. Op 11 juni stonden zij samen aan de start in Brescia.

Joost is als directeur van zijn Den Elzen Autoherstel bedrijven geen onbekende in Zoetermeer. Hij is lid van diverse Zoetermeerse ondernemersverenigingen en ook op sociaal gebied erg actief in de stad. “Stichting Oldtimerdag Zoetermeer is blij met deze aandacht. Hierdoor blijkt dat de Oldtimerdag ook landelijk zeer goed bekend staat”, vertelt de voorzitter. “Met een mooi programma voor zowel rijders als bezoekers en leuke kinderactiviteiten.”