Urban-Art-kunstenaar Tobias Becker Hoff heeft in opdracht van het Interlevensbeschouwelijk Platform Zoetermeer (ILOZ) de entree bij de oude gevangenis aan de Rokkeveenseweg opgefleurd met een kunstwerk.
De locatie doet nu dienst als opvangplek voor asielzoekers en statushouders. Het kunstproject is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds 1818. "Het doel was om activiteiten te ontwikkelen waardoor deze bewoners zich welkom zouden voelen in Zoetermeer – Stad van Compassie", zei Michael Vis bij de schilderijen-actie begin dit jaar.
Verlevendigen
In goed overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is besloten om als eerste te proberen de woonruimte binnenin te verlevendigen. "Het gebouw waarin gewoond zou moeten worden, was nooit gebouwd voor de gezelligheid, dus daar was ruimte voor veel verbetering."
Voor de buitenkant ging het minder makkelijk, vanwege de hoge veiligheids- en gebruikseisen van de Rijks Vastgoeddienst, de eigenaar van het complex. De handen van graffiti-artists uit de stad jeukten om iets vrolijks te maken van die grote, kille gevangenismuur. Toen graffiti op de muren niet werd toegestaan, is creatief gezocht naar alternatieven.
Reversed graffiti
Reversed graffiti was het alternatief van Becker Hoff. "In plaats van oppervlaktes te kleuren, kun je – net andersom – er ook voor kiezen om delen van die oppervlakte juist schoon te spuiten." Daarvoor ontwierp de kunstenaar spuitmallen van vrolijke blad- en bloemfiguren. Het resultaat is zichtbaar op de stoep van de entree van het AZC-complex.
Niet rechtstreeks op de muren, dan doen we er een doek tussen." Dat was het tweede alternatief van Becker Hoff. De figuren van de spuitmallen zijn in kleurendruk vormgegeven op grote banners: vier doeken van elk 2,5 meter hoog en zes meter lang. Die banners zijn opgehangen op de muren tussen de poort en de entree.
Het graffiti-kunstproject draagt bij aan de viering van het Suikerfeest-festival dat het ILOZ samen met partners op 3 mei heeft georganiseerd voor alle 500 bewoners.