mainImage

LangeLand Ziekenhuis voortaan helemaal rookvrij

1 oktober 2022, 06:30 uur
Lokaal

Vanaf vandaag 1 oktober is roken niet alleen taboe in het LangeLand Ziekenhuis, maar ook op het hele terrein. Hiermee sluiten zij aan bij andere ziekenhuizen in het land en in de regio Haaglanden die al een rookvrij terrein hebben.

"Als ziekenhuis hebben we een voorbeeldfunctie als het gaat om gezond gedrag", vertelt Pier Eringa – interimdirecteur van het LangeLand Ziekenhuis. "Niet alleen richting onze patiënten en bezoekers; ook naar onze medewerkers en de samenleving. We willen dat onze kinderen rookvrij opgroeien en niemand meer in de verleiding komt een sigaret op te steken. Daarom zet het LangeLand Ziekenhuis zich in voor een rookvrije generatie en is het terrein nu ook rookvrij."

Annette de Boer – directeur GGD Haaglanden: "Roken is schadelijk voor je eigen gezondheid en die van anderen, door meeroken. Als je stopt, verbetert je gezondheid: je kunt na drie dagen al makkelijker ademen en na 5 jaar is de kans op sommige vormen van kanker al gehalveerd. Met de focus op gezondheid moet juist een ziekenhuis omgeving rookvrij zijn."

Ingeborg Ter Laak, wethouder Zorg & Welzijn in Zoetermeer, vindt het belangrijk dat Zoetermeerders zich thuis voelen in de openbare ruimte. "Roken hoort daar niet meer bij: het is erg ongezond en onprettig voor patiënten en medewerkers. Het ziekenhuis geeft hiermee het goede voorbeeld, en ik moedig ook andere partners in de stad aan hun voorbeeld te volgen."