Markt komend weekend decor van Historisch Festival

21 September 2022, 10:40 uur
Lokaal
mainImage
G. van den Broek, 1958
Beton mixen voor de eerste galerijflat in Zoetermeer aan de John McCormickstraat. Al het sjouwwerk ging met de hand.

Op en rond de Markt in Zoetermeer is het komende zaterdag en zondag weer een drukte van belang met het Historisch Festival. Bewonder de kampementen met ambachtslieden, ridders, roofvogels, muzikanten en vele anderen.

Historisch Genootschap Oud Soetermeer en het Stadsarchief bevolken ook een tent. Daar is een foto-expositie te zien over 60 jaar bouwen aan de groeistad Zoetermeer met onder meer honderd foto’s van tien wijken. Na circa 1950 werd het Dorp gebouwd. Vanaf 1966 verrezen de woonwijken Palenstein en Driemanspolder, gevolgd door Meerzicht, Buytenwegh-De Leyens en Seghwaert. Eerst lag de focus op hoogbouw, maar midden in de bouw van de wijk Meerzicht kantelde het inzicht en vanaf 1972 werd laagbouw en gestapelde laagbouw de norm. Dit is goed in Buytenwegh en Seghwaert te zien waar geen hoogbouw is te vinden.

Terwijl het Stadscentrum vorm kreeg werd in de jaren tachtig besloten om meer wijken dan de oorspronkelijk geplande te bouwen. Noordhove I en II, Rokkeveen en vanaf 2000 de wijk Oosterheem maakten de stad vol.

Boekenmarkt
Daarnaast is er bij het festival een boekenmarkt met onder meer historische boeken voor één euro per kilo, een film, vele andere boeken en informatie over de molenaars van de korenmolen. Portretkunstenaar Madam Silhouette is aanwezig om uw silhouette uit te knippen en hoofdzuster Eva en zuster Mila zijn druk in de weer om u alles te vertellen en te laten zien over hun werk in de zorg gedurende de jaren veertig en vijftig.

Op de kraam ligt informatie over tulpenbollen eten in de hongerwinter, hoe ambulances er uit zagen, over de wederopbouw en de babyboom. Maandag Wasdag met diverse oude zepen.

Meer informatie: www.historischzoetermeer.nl.