Een motie van Zoetermeer Vooruit om menstruatiearmoede in Zoetermeer tegen te gaan kon gisteravond bij de raadsvergadering niet op een meerderheid rekenen (15-20). SP, GroenLinks, PvdA, D66, CDA en Zoetermeer Vooruit stemden voor.
Andere fracties lieten weten de motie wel te waarderen, maar stemden toch niet in. CU-SGP verwees naar geld dat de Voedselbank hiervoor reeds ontving en dat menstruatiearmoede 'gewoon onder armoedebestrijding' valt. René Haak (PDvZ) stelde dat het Rijk zich hier nu hard voor gaat maken en wil die maatregelen eerst afwachten.
Serieus probleem
LHN-raadslid Mariëtte van Leeuwen: "We zien dat het een serieus probleem is en tegelijkertijd zeggen we; het gaat ook over tandpasta, toiletpapier. Het gaat over zoveel meer verzorgingsproducten die ook bijdragen aan hygiëne en gezondheid. We willen hier geen uitzondering maken, maar wel een oproep doen dit in het algemene armoedebeleid mee te nemen."
Met de motie wilde Zoetermeer Vooruit dat het college een plan van aanpak zou maken om de menstruatiearmoede en het menstruatietaboe tegen te gaan in de gemeente Zoetermeer en hierbij te kijken naar de mogelijkheden om menstruatieproducten vrij verkrijgbaar te maken in de toiletten van het Stadhuis, scholen, wijkgebouwen, bibliotheken en andere openbare instellingen.
Den Haag
Inmiddels is er steun vanuit Den Haag, want een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Dit volgt uit een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA. De Kamer vindt dat nodig omdat één op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leven soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.