Onderhoud bomen en planten in Zoetermeer

18 November 2024, 11:03 uur
Lokaal
mainImage

Elke winter voert de gemeente kap- en snoeiwerkzaamheden uit om de bomen en planten in onze stad te onderhouden. De winter is het beste moment voor deze werkzaamheden. De groei van planten en bomen staat stil en vogels broeden niet in dit seizoen.

Groot onderhoud 2024 - 2025
Deze winter zijn de werkzaamheden op enkele plekken uitgebreider dan normaal. U kunt dit merken aan werkzaamheden langs een aantal hoofdwegen en de hoeveelheid groen die wordt weggehaald. Op deze pagina leggen we uit wat we gaan doen en waarom we dit doen.

Bomen
Alle bomen in Zoetermeer worden één keer in de vier jaar gecontroleerd op veiligheid. Bomen langs hoofdwegen en sommige oude bomen worden elk jaar gecontroleerd. We willen niet dat losse takken of omgewaaide bomen zorgen voor onveilige situaties. Soms is het nodig om bomen te snoeien, zodat bijvoorbeeld dode takken verwijderd worden en bomen goed kunnen groeien. Als het echt niet anders kan, wordt een boom gekapt.

Op verschillende plaatsen is het vanwege de veiligheid helaas nodig om een aantal bomen te vervangen. Het risico op omwaaien of het vallen van takken is hier groot. Het weghalen van deze bomen zal het straatbeeld tijdelijk veranderen, maar er komen nieuwe bomen voor in de plaats. Onderstaand enkele locaties waar meerdere bomen vervangen worden:

Planten
Planten en struiken blijven langer leven als er regelmatig gesnoeid wordt. Ze krijgen zo voldoende ruimte en licht om verder te groeien. Op sommige plekken gaan we planten uitdunnen en op andere plekken verjongen. Hieronder leggen we uit wat dit inhoudt.

Uitdunnen in fases
Als we groen uitdunnen, halen we een deel van de planten weg. Het deel dat blijft staan krijgt zo meer ruimte om te groeien. We dunnen het groen in fases uit. We letten hierbij bijvoorbeeld op de kwaliteit van de planten en de verschillende soorten. Zo zorgen we voor zo min mogelijk grote kale stukken. Vogels en andere dieren kunnen daardoor blijven schuilen in het groen.

Verjongen
Op andere plekken gaan we de planten en struiken verjongen. Dit doen we op 2 manieren. Op sommige plekken worden de planten bij de grond afgezaagd. Dit zal er tijdelijk kaal uitzien, maar in het voorjaar lopen deze planten weer uit en zijn ze verjongd. Op andere plekken worden oudere takken uit de struiken verwijderd, zodat jonge takken meer ruimte krijgen om te groeien. Deze planten verjongen zo gedeeltelijk. Op het moment van snoeien bepalen we welke manier van verjongen het beste bij de situatie past.

Bosrank en bramen
Op verschillende plaatsen hebben onze planten en struiken last van bosrank en bramen. Deze groeien tegen de planten en struiken aan en soms zelfs er overheen. Om onze planten en struiken hiervan te redden, grijpen we hier in. We verwijderen de bosrank en de bramen. Dit kan even een kaal beeld geven, maar in het voorjaar hebben de planten en struiken weer ruimte om te bloeien.

Op onderstaande plekken kun je de werkzaamheden aan de beplanting tegenkomen en verandering van het straatbeeld opmerken:

Recreatiegebieden
Ook in de recreatiegebieden worden snoeiwerkzaamheden uitgevoerd. In het Westerpark is er extra aandacht voor zieke bomen. Dit gaat vooral om essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Door deze ziekte sterven de bomen af en kunnen ze spontaan omvallen. Om het park veilig te houden voor bezoekers worden de zieke bomen weggehaald.

Flora en faunacheck
Voordat we beginnen met snoeien en kappen, kijken we altijd of we geen waardevolle planten en dieren verstoren of beschadigen. We noemen dit de flora en faunacheck. Als er waardevolle soorten aanwezig zijn, werken we hier omheen.