Partij Democratie voor Zoetermeer (PDvZ) heeft bij het college schriftelijke vragen ingediend over de kavelpaspoorten in de stad en de onvrede die er heerst bij bewoners die zich niet gehoord voelen.
In 2018 wees de gemeente Zoetermeer veertien locaties aan waar snel gestart kan worden met woningbouw. Dit als onderdeel van de Versnellingsagenda Woningbouw. Per locatie is in een zogeheten kavelpaspoort de gewenste ontwikkelrichting vastgelegd. Denk aan type woningen, doelgroepen, parkeren en bouwhoogte.
Dit gaat gepaard met (online) bijeenkomsten voor omwonenden van de betreffende locaties, maar de communicatie zou sterk te wensen overlaten.
'Aan de andere kant moeten we constateren dat de communicatie tussen bewoners (buurt) en gemeente in veel gevallen ré-actief is en de samenspraak tussen de gemeente en verschillende georganiseerde bewonersgroepen, zeker op het gebied van vragen, bezwaren en zienswijzen, zeer te wensen overlaat. Ook bij de onlinebijeenkomsten wordt deze wijze van samenspraak als gebrekkig, oppervlakkig en als absoluut onbevredigend ervaren. De ingrijpende projecten die gestart zijn, lijken meer gericht op de ambitie die de gemeente wil uitstralen dan op een goed overleg met de betrokken bewoners die tenslotte ook onderdeel zijn geworden van deze grote veranderingen in hun wijk.'
'Het verbaast de PDvZ, dat wanneer er veel bezwaar wordt gemaakt op deze projecten en er een groot gebrek aan draagvlak is, het kavelpaspoort niet aangepast zou kunnen worden. Het zijn zeer ingrijpende bouwplannen met grote impact voor bestaande bewoners. Zeker voor de bouwlocaties waarbij een actieve buurt of een actiecomité bereid is om mee te denken, zou het kavelpaspoort opengebroken moeten kunnen worden.'