Politie Zoetermeer waarschuwt voor babbeltrucs

14 June 2024, 14:31 uur
Lokaal
mainImage
nos.nl

Politie Zoetermeer deelt een waarschuwing voor babbeltrucs.

Met een babbeltruc weten oplichters de vaak oudere slachtoffers keer op keer om de tuin te leiden en zo geld en sieraden buit te maken. Deze criminelen zeggen bijvoorbeeld dat ze bij de bank of zelfs de politie werken om het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Recentelijk hebben ze in een aantal gevallen zelfs de naam van een wijkagent gebruikt.

Heeft u een ouder familielid, bekende of buur? Maak deze alert op deze vorm van oplichting en voorkom dat zij ten prooi vallen aan dit soort oplichters.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen geld en waardevolle spullen te ontfutselen. Al langer gebruiken ze babbeltrucs waarbij ze zich voordoen als medewerker van de bank of de politie. Maar de afgelopen weken hebben ze in Den Haag en omstreken een aantal keer een babbeltruc gebruikt die nog een stap verder gaat. Onder andere in Katwijk, Leiderdorp, Alphen aan den Rijn en in het Westland stelde de oplichter zich aan de telefoon voor als de wijkagent en gebruikte daarbij de naam van een echte wijkagent. Oplichters komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over, met de bedoeling hun slachtoffers voor zich te winnen. Zij bereiden hun verhaal goed voor, zodat zij het geloofwaardig voor het spreekwoordelijke voetlicht weten te brengen. Criminelen slagen er op deze manier in om veel geld buit te maken, maar richten daarnaast ook vaak grote emotionele schade aan bij hun slachtoffers.

Oplichters nemen de tijd
De oplichters nemen er echt de tijd voor om het vertrouwen van het beoogde slachtoffer te winnen. Ze bellen mensen op en vertellen bijvoorbeeld dat er zogenaamd een verdachte transactie is geweest, maar dat de bank het slachtoffer natuurlijk gaat helpen. Zo’n telefoongesprek kan soms wel uren duren, waarbij de oplichters het vertrouwen van de mensen weten te winnen. Met bijvoorbeeld een verhaal dat inbrekers weten waar iemand woont, probeert men het slachtoffer bang te maken.

Aan de deur
Uiteindelijk geven mensen hun pincode door en vraagt de oplichter het slachtoffer om de bankpas in een envelop te doen. Iemand van de politie of de bank komt die envelop dan zo meteen ophalen, wordt er dan gezegd. Daarbij krijgen mensen het advies om eventuele waardevolle spullen zoals sieraden ook mee te geven zodat ook die veilig kunnen worden bewaard. ‘Als je het zo leest, zou je denken dat je daar heus niet intrapt als het je overkomt,’ zegt een politiewoordvoerder. ‘Maar vergis je niet in hoe geraffineerd dit soort oplichters te werk gaan! Ze nemen uitgebreid de tijd, gaan lekker met hun slachtoffer babbelen en weten op die manier het vertrouwen van mensen te winnen en hen er daadwerkelijk van te overtuigen dat ze van de bank zijn. Zeker als dan vervolgens ook nog iemand op het afgesproken tijdstip aan de deur verschijnt en zich eveneens keurig voordoet.’ In sommige gevallen worden er op deze manier duizenden euro’s van de bankrekening van het slachtoffer gepind en geven mensen bijvoorbeeld waardevolle sieraden mee die soms van overleden familieleden zijn geweest. Hoewel dit iedereen kan overkomen, zijn het vooral vaak ouderen die benaderd worden.

Politie
De politie, uw wijkagent of uw bank zal nooit aan de deur komen om uw pasjes of andere waardevolle spullen op te halen! Laat staan u vragen om uw pincode door te geven. Als iemand dus belt en daarom vraagt, is dit een oplichter. Hang dan dus direct op! Bent u ook telefonisch benaderd, bel dan de politie via 0900 – 8844. Komt er daadwerkelijk iemand aan de deur met een verdacht verhaal: ga hier niet op in en bel direct 112.
 

Waarschuw ouderen
Iedereen kan helpen om het oplichters zo lastig mogelijk te maken. Vertel uw ouders, grootouders of oudere buren dat er regelmatig babbeltrucs plaatsvinden. En dat het helemaal niet onbeleefd is om de verbinding te verbreken of onbekenden niet binnen te laten. Zeker niet als ze voelen dat er iets niet klopt. Adviseer ze om in dat geval ook direct de politie te bellen.

Preventietips
Op de website van de politie is er een speciale themapagina over babbeltrucs, hoe je deze kunt voorkomen en wat je moet doen wanneer je onverhoopt slachtoffer bent geworden. Hiermee wil de politie mensen alerter maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast staan op de pagina tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. De pagina is te vinden via deze link: