Programma voor de Dag van de Architectuur in Zoetermeer

11 June 2024, 09:48 uur
Lokaal
mainImage

Op zaterdag 15 juni is er een 

De activiteiten zijn met elkaar verbonden via een wandeling door de binnenstad en een fietstocht door het noordoosten van Zoetermeer.

Deelname is gratis en deze dag is in Gat in de Markt en op de Pop-up Expo Ons Zoetermeer een gratis programmaboekje verkrijgbaar.

Het landelijke thema is “Ruimte maken”. 
“Ruimte maken” is ook in Zoetermeer een belangrijk thema. Ruimte maken voor wonen, werken én voor een gezonde leefomgeving in een stad rijk aan parken en groen, maar die haar gemeentegrenzen heeft bereikt. Hoe werd er tot nu toe (groene) ruimte gemaakt in Zoetermeer?

Gat in de Markt

Het ‘Gat in de Markt’ is op deze dag een centrale plek met een levendig programma. Op deze nieuwe ruimte in de binnenstad is er een ‘Geen kunst’ - schilderproject door buurtbewoners, zijn er buiten (bouw) spellen van Spel & Meer (winkel Warande), is er een sconefabriek van Piet Hekker die heerlijks biedt en zijn er ook warme drankjes verkrijgbaar. Gro up Buurtwerk daagt je uit om een goed idee voor Gat in de Markt te delen. Hiermee kun je €500 winnen om het plan mogelijk te maken!

Rondleidingen online reserveren

In het gratis programmboekje vind je het hele programma van de dag mét plattegronden en beschrijving van een fiets- en een wandelroute. Er staan heldere beschrijvingen van alle activiteiten zoals de rondleidingen op het ‘vierkleurendak’ van het Stadhuis, in Zwembad De Watergeus, door woonproject Happy Days én rondleidingen in de fraaie Oosterkerk in Oosterheem. Je leest hierin ook over de activiteiten in Gat in de Markt, de fototentoonstelling van Fotogroep Zoetermeer in de hoofdbibliotheek en de groene workshop op Stadboerderij de Weidemolen.

Voor de rondleidingen is het nodig dat er vooraf wordt aangemeld. Dit kan via de website van ArchitectuurPuntZoetermeer.nl, en dan via de speciale pagina: Dag van de Architectuur: https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/dag-van-de-architectuur/

 

 

 

Rondleiding Palenstein

 

Extra op het programma staat de rondleiding met Judith Schotanus en Gemma Smid (oud wethouder Zoetermeer). Wethouder Gemma wilde bij haar afscheid geen persoonlijk cadeau ontvangen maar koos voor een Architectuurprijs die tweejaarlijks in de stad wordt georganiseerd: De Gemma Smid Architectuurprijs, jury en publieksprijs.

Hoe staat het met de ‘gemaakte woon, werk en leefruimte’ in Palenstein en met de plannen om Palenstein als eerste wijk gasvrij te krijgen?

 

GROENE RUIMTE MAKEN

 

Op de Weidemolen is tussen 11.00 uur en 15.00 uur de klimaatburgemeester van Zoetermeer aanwezig om alles uit te leggen over het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen waaraan je ook in Zoetermeer kunt deelnemen.

Belangrijk om de klimaatverandering ook in jouw directe woonomgeving beter op te vangen…

Lezing Stadsbouwmeester

 

De dag wordt afgesloten door een interessante lezing in de commissiezaal van het Stadhuis door Ronald Knappers, stadsbouwmeester van Zoetermeer en Margriet Panman, adviseur Erfgoed gemeente Zoetermeer.

Ook zij zullen aandacht hebben voor het thema RUIMTE MAKEN in Zoetermeer.