Ruim twee miljoen voor verduurzaming Zoetermeerse sociale huurwoningen

8 May 2025, 07:59 uur
Lokaal
mainImage
V.l.n.r.: Mariette Heemskerk (bestuurder Stichting De Goede Woning), Aniel Ramawadh (lid van de Raad van Bestuur van Vidomes) en Bouke Velzen (wethouder Duurzaamheid)

Onlangs ondertekenden wethouder Bouke Velzen (gemeente Zoetermeer), Aniel Ramawadh (woningcorporatie Vidomes) en Mariëtte Heemskerk (woningcorporatie De Goede Woning) het convenant ‘Maatregelen tegen energiearmoede’. Dankzij ondersteuning van ruim 2 miljoen euro van het Rijk aan de gemeente kunnen de woningcorporaties bij een deel van hun sociale huurwoningen extra energiebesparende maatregelen nemen. Zoals het isoleren van de spouw, vloer, gevel en het vervangen van glas. Deze verbeteringen helpen mee aan verlaging van het energieverbruik, verlaging van de energielasten en meer comfort in de woning.

Veel inwoners met risico op energiearmoede wonen in sociale huurwoningen. Deze samenwerking tussen de gemeente en woningcorporaties is daarom belangrijk voor het realiseren van energiebesparende maatregelen.

Wethouder Bouke Velzen van Armoedebeleid, Duurzaamheid en Energietransitie zegt hierover: “Dit is een geweldige kans om sociale huurwoningen energiezuiniger te maken en de energielasten voor onze inwoners te verlagen. Samen strijden we tegen energiearmoede en bouwen we aan een duurzame toekomst.”

Namens de Zoetermeerse woningcorporaties geeft Aniel Ramawadh, bestuurder bij Vidomes, aan dat deze ondersteuning juist nu ontzettend welkom is: “Ik ben blij met deze bijdrage om een deel van onze sociale huurwoningen in Zoetermeer energiezuiniger te maken. Ik maak me heel veel zorgen over de hoge energielasten van onze huurders. De voorgenomen huurbevriezing slaat namelijk een gat in ons investeringsbudget waardoor we noodgedwongen keuzes moeten maken in het verder verduurzamen van onze woningen en/of nieuw te bouwen woningen.”

Energiebesparende producten en bespaaradvies voor kwetsbare huishoudens

Het Rijk stelde in 2022 en 2023 al geld beschikbaar aan huishoudens in een kwetsbare positie vanwege de gestegen energielasten. Door de actie ‘Energiehulp aan huis’ werden ruim 2.000 koop- en huurwoningen door energiehulpen geholpen met kleine energiebesparende producten zoals ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips. Daarnaast kregen bewoners ook concreet advies en tips om thuis meer energie te besparen.