Schriftelijke vragen aan College Zoetermeer over energietransitie

14 September 2023, 07:51 uur
Lokaal
mainImage

Het tv-programma Nieuwsuur heeft bij twintig gemeenten onderzocht en geïnventariseerd hoe de energietransitie in de praktijk tot uitvoering wordt gebracht.

"Lokale overheden hebben volgens het onderzoek regelmatig te weinig personeel en expertise voor alle taken die op hun bordje terecht komen", aldus raadslid Kees Buisman van de PDvZ. "Gevolg is dat ze afhankelijk zijn geworden van een paar honderd commerciële bureaus. Daardoor komen adviesbureaus te veel op de stoel van de ambtenaar te zitten, ontbreekt er toezicht en is er risico op commerciële invloeden wat ten koste gaat van publiek geld". 

De PDvZ heeft daarom de volgende vragen aan het college:

Worden opdrachten met betrekking tot energietransitie volgens de daarvoor geldende regels openbaar aanbesteed of worden opdrachten onderhands gegund?

Indien dit laatste het geval is, is het college met ons eens dat dit een marktverstorend effect heeft en er een ondoorzichtig en moeilijk te controleren mechanisme ontstaat?

Worden er behalve voor energievraagstukken ook voor technische en juridisch vraagstukken met betrekking tot de energietransitie adviesbureaus ingehuurd?

Word de ingehuurde kennis aangewend voor ambtelijke ondersteuning en wel zodanig dat  de adviesbureaus meeschrijven aan beleidsdocumenten en dat ze (een deel van) het gemeentelijk beleid uitvoeren en daarmee in feite overheidstaken overnemen?

Zo ja, deelt het college onze zorg dat daarmee kennis bij de gemeente verdwijnt en dat commercie het Zoetermeerse bestuur binnensluipt?

Hoe vaak is de afgelopen 3 jaar in verband met de energietransitie een beroep gedaan op adviesbureaus, hoe vond de aanbesteding plaats, hoeveel fte’s betrof het en hoe hoog was het begrotingsbeslag?