Aan de Voorweg is naast de Stadsboerderij een historisch informatiebord neergezet over de Slag bij Zoetermeer450 jaar geleden.
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vochten de geuzen uit de Lage Landen tegen Spaanse troepen die Leiden in 1574 hadden omsingeld. De Spanjaarden waren op land onverslaanbaar dus men nam een on-Hollands besluit: de dijken langs de Oude Maas en Hollandse IJssel werden doorgestoken en het brakke water stroomde over het Zuid-Hollandse platteland.
Op 10 september 1574 vertrok de geuzenvloot met allerlei platboomde vaartuigen onder leiding van admiraal Louis van Boisot vanaf Rotterdam over de Rotte naar het noorden. Ze staken de ondergelopen landen over richting de hooggelegen Voorweg. Daar hadden de Spanjaarden een schans met kanonnen ingericht (nu bij Stadsboerderij Het Buitenbeest).
Op 17 september volgde de Slag bij Zoetermeer. De geuzenvloot probeerde een brug te veroveren die een doorvaart naar het Zoetermeerse Meer (nu Meerpolder) zou garanderen. Het was de kortste weg naar Leiden. Kanons en kanonnen bulderden over en weer, musketten schoten hun kogels af.. De aanval op de Voorweg mislukte echter.
Met hulp van mensen uit Zoetermeer en omgeving maakte de vloot een omtrekkende beweging via Bleiswijk/Kruisweg door de Binnenwegse Polder (nu Oosterheem). Vervolgens maakten ze in de Zegwaartseweg een gat. De vloot kon vervolgens zonder veel tegenstand via de Leidsewallen en de Noord-Aa richting Leiden varen. Op 3 oktober 1574 ontzetten ze de stad en kon de haring en het andere voedsel aan de uitgehongerde bevolking worden uitgereikt. Het platteland lag echter onder brak water. Sluizen, dammen, watermolens en kerken waren vernield. De oogst en het vee was voor een groot deel in de soldatenkookpotten beland. Het duurde vele jaren voordat de schade was hersteld.