Stadslezing over collectieve woonvormen

18 October 2021, 16:35 uur
Lokaal
mainImage
Rufus de Vries

Op dinsdag 26 oktober zullen Angelique Bellemakers (adviseur social impact) en Stephanie Zeulevoet (architect) van Architectenbureau Inbo toelichten hoe meerdere huishoudens samen kunnen wonen. Dat doen zij met voorbeelden uit binnen- en buitenland, zoals hun project Space S in Eindhoven. Daarna voeren de aanwezigen samen het gesprek over wat dit betekent in de Nederlandse context en specifiek de context van Zoetermeer.

Naar schatting wil zo'n 5 procent van de Nederlandse bevolking samenwonen met andere huishoudens. Dit klinkt als een nichemarkt. Maar door het beperkte collectieve aanbod in de huidige woningvoorraad en de opgave om de komende 10 jaar 1 miljoen woningen bij te bouwen, is de vraag naar collectieve woonvormen toch significant.

Tegelijkertijd is deze woonvorm momenteel nog niet gemakkelijk te realiseren. Financiering, het vinden van een kavel of leegstaand pand en het organiseren van een groep bewoners kan erg uitdagend zijn. Moeten we deze nieuwe vormen van wonen stimuleren? Wat levert het op? Hoe komen deze projecten tot stand en hoe kunnen we dit in de toekomst beter faciliteren?

De lezing kan worden bijgewoond in het Forum Zoetermeer van 19.30 tot 21.00 uur. Er is een livestream beschikbaar. Aanmelden is noodzakelijk via de website https://www.architectuurpuntzoetermeer.nl/.