Stadslezing over woningen jaren 70 en 80

24 January 2023, 12:00 uur
Lokaal
mainImage

Veel woningen uit de jaren 70 en 80 zijn toe aan renovatie en verduurzaming. Tijdens de lezing van het ArchitectuurPunt Zoetermeer op 7 februari 2023 vertellen Lidwine Spoormans (TU Delft Heritage & Architecture) en Maaike Waaldijk (1m98 Architecten) op welke manier deze grote en diverse woningvoorraad een duurzame toekomst gegeven kan worden.

Verduurzamen en verbeteren wooncomfort
Veel woningen in New Town Zoetermeer zijn gebouwd in de periode tussen 1965 en 1990, de Post 65-architectuur. Deze woningen voldoen vaak niet (meer) aan alle wensen op gebied van wooncomfort, energiegebruik en leefbaarheid. Ze zullen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Door woningcorporaties en door particulieren. Moet de uitstraling van de woning dan ook helemaal gemoderniseerd worden of kan het typische karakter van de jaren 70 of 80 architectuur gerespecteerd worden? En wat is dat typische karakter?

Lidwine Spoormans onderzoekt de renovatie en verduurzaming van woningen uit de jaren na 1965. Zij kijkt welke kwaliteiten behouden of verbeterd kunnen worden bij aanstaande renovaties. Daarin spelen bijvoorbeeld esthetische kenmerken zoals kleur- en materiaalgebruik en eisen aan energieverbruik een rol. Ook is er aandacht voor wooncomfort, toegankelijkheid, gebruikersgedrag en de kwaliteit van de openbare ruimte waar de woningen deel van uit maken.

Participeren met een app
Binnen de Post 65-woongebouwen bestaat er een grote diversiteit aan woningtypes en eigendomsstructuren. Er is een app in ontwikkeling die kan helpen bij het achterhalen van de voorkeuren van bewoners en professionals. Wie vindt wat waardevol? Die voorkeuren kunnen gerespecteerd worden bij een toekomstige renovatie. Het onderzoek is gebaseerd op casestudies in Almere-Haven en de Bijlmermeer (Bijlmerplein).

Datum: Dinsdag 7 februari 2023
Tijd: 19.30 – 21.00 uur. Inloop 19.15 uur
Locatie: Forum / bibliotheek, Podium. Stadhuisplein 1 Zoetermeer

De lezing is ook online te volgen met een eenvoudige livestream. Aanmelden via architectuurpuntzoetermeer.nl.