Onlangs besprak de Zoetermeerse gemeenteraad het voorstel van het college voor de inzet in de onderhandelingen voor het invullen van de taakstelling voor de opvang van asielzoekers in het kader van de Spreidingswet.
Om aan de indicatieve opgave van de Spreidingswet te voldoen, dient Zoetermeer 703 opvangplekken te hebben, 73 plaatsen meer dan de huidge 630 plekken. VVD-raadslid en woordvoerder asiel en migratie Rob Duiven: "Gemeenten en dus ook Zoetermeer zitten aan het eind van de asielketen. Het probleem is echter dat die keten op dit moment niet goed functioneert. Hierdoor dreigt -als we niet uitkijken- het noodzakelijk draagvlak in de samenleving voor een zorgvuldige en veilige opvang weg te vallen. Het is noodzakelijk dat het rijk hierop wordt gewezen en in het kader van de mogelijke toepassing van de Spreidingswet wordt opgeroepen op zo kort mogelijke termijn het functioneren van de hele asielketen weer op orde te brengen. Daarom heeft de VVD -samen met PdvZ, Zò! Zoetermeer en de PvdA- een amendement met die strekking in’. Deze motie kreeg een ruime meerderheid van de raad".
"Zoetermeer heeft de afgelopen periode laten zien dat het haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de opvang van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dat heeft helaas niet iedere gemeente gedaan. Eigenlijk zouden -wat de VVD betreft- die gemeenten nu eerst hun verantwoordelijkheid moeten nemen om vluchtelingen op te vangen. Maar als het rijk op basis van de Spreidingswet -ondanks het voornemen deze in trekken- van plan blijft deze toch toe te passen, dan vindt de Zoetermeerse VVD het voorstel van het college voor de invulling van de opgave voor de asielopvang een verstandige insteek voor de onderhandelingen’. De VVD-fractie heeft dus haar steun uitgesproken voor het voorstel van het college".
Waar gaat het precies over? Per 1 februari 2024 is de Spreidingswet van kracht. Deze wet geeft, naast het Rijk, gemeenten de wettelijke taak om asielopvangvoorzieningen aan te bieden. Ondanks dat in het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028 wordt voorgesteld om de Spreidingswet in te trekken, blijft deze vooralsnog van kracht. De huidige bestuursovereenkomst voor deze plekken loopt tot 9 februari 2025. Ten opzichte van de huidige opvangcapaciteit zou Zoetermeer nog 73 extra plekken beschikbaar moeten stellen; 13 reguliere opvangplekken en 60 amv-plekken (allenstaande minderjarige vreemdelingen) om aan de indicatieve opgave van de Spreidingswet te voldoen. Het college wil hier aan voldoen door de voormalige PI beschikbaar te stellen voor maximaal 703 plekken aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor vijf jaar.